Obyvatele budějovické Dukelské ulice zneklidňuje plán na rozšíření střediska výchovné péče

22. duben 2021 16:37

Dvojnásobné navýšení kapacity, přístavba o jedno patro a nová jídelna. Tak se má podle plánu ministerstva školství proměnit středisko výchovné péče v ulici Dukelská v Českých Budějovicích. Projekt je teď ve fázi zpracovávání studie.

Obyvatelé okolních domů ale se záměrem nesouhlasí a sepsali proti němu petici. Na celý případ je upozornilo nedávné kácení stoletého dubu v zahradě výchovného střediska.

„Asi před měsícem mě upoutaly motorové pily, které se zařízly do děravého stromu, který byl zdejší dominantou. Až po tomhle zásahu jsme začali pátrat, co se vlastně bude dít. Ptali jsme se písemně ředitele ústavu a ten nám vylíčil, že by tu měla být jakási přístavba a že se zatím vše připravuje a máme zachovat klid,“ vypráví Vladimír Petr, majitel pozemku sousedícího s pracovištěm dětského diagnostického ústavu.

V klidu ale nezůstal, stejně jako 64 rodin z blízkého okolí. Obyvatelé společně proti záměru sepsali petici. Plánované rozšíření objektu se jim nelíbí a takové zařízení podle nich do této lokality v širším centru města nepatří.

„Nás ani nestraší ty děti, na ty jsme tady celkem zvyklí, ale jedná se i o příjezdy do zařízení, návštěvy. Děti často navštěvují i jejich kamarádi, kteří kolikrát nevybíravými způsoby přelézají ploty,“ dodává Vladimír Petr.

Čtěte také

Ministerstvo školství by chtělo do nové přístavby v Dukelské ulici kompletně přesunout pracoviště dětského domova ze Šindlových Dvorů, kde jsou dlouhodobě nevyhovující prostory.

„Jedná se o nástavbu budovy, a to o jedno nadzemní podlaží, a přístavbu objektu, ve kterém byla umístěna školní jídelna. Současná kapacita, která činí 16 dětí, by se zvýšila na 32 dětí,“ uvádí mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Výsledky studie vyhlíží i českobudějovická radnice. „Předpokládám, že budeme jednat jak na úrovni dětského diagnostického ústavu, tak i ministerstva školství, aby výsledný záměr nezpůsobil další problémy,“ reaguje náměstek primátora pro školství Viktor Vojtko.

Podle vyjádření ministerstva školství by měla být studie hotová během příštího měsíce.

Spustit audio

Související