České Budějovice chtějí být po Praze a Plzni dalším Evropským hlavním městem kultury

21. duben 2021 07:45

Prestiž pro celý Jihočeský kraj, nastartování ekonomiky i kultury a obnova cestovního ruchu zasaženého pandemií koronaviru. Tak zdůvodňují českobudějovičtí radní kandidaturu na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028.

V těchto dnech už radnice rozjela naplno přípravy pro získání tohoto titulu. Zatím na ně vyčlenila dva miliony korun a už vybrala organizátory příprav. Tým teď zpracovává přihlášku a kulturní strategii.

„Když se podívám na předchozí města, která zvítězila v soutěži o titul Evropské hlavní město kultury, tak pro všechny to mělo veskrze pozitivní dopad a jsem přesvědčen, že Budějovicím to také pomůže. Ten projekt má obrovský přesah do cestovního ruchu a místní ekonomiky,“ vysvětluje náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma.

„Atmosféra ve městě je dnes příznivě nakloněna. Budějčáci jsou ochotni a schopni se spojit a semknout k nějakému projektu, který pozvedne prestiž města, a udělají to pro své Budějovice,“ dodává.

Koncepce zůstane městu i v případě neúspěchu

Na přípravu přihlášky do soutěže má město čas do dubna příštího roku. Podmínkou kandidatury je vytvoření dlouhodobé kulturní strategie. Tu má teď na starosti nově zapsaný spolek Budějovice 2028.

„Podání samotné přihlášky je až takovým závěrem. Tomu všemu bude předcházet tvorba kulturní koncepce, která ve městě dlouhodobě chybí. Ta i v případě neúspěchu ve městě zůstane a celá kulturní politika by se měla řídit podle ní. Je to výborná příležitost pro Budějovice otevřít tohle téma a připravit si dokument, podle kterého se pak dá jet dalších třeba deset let,“ popisuje za spolek ředitel kandidatury Lukáš Černý, který se dříve podílel mimo jiné i na organizování Budějovického majálesu.

Čtěte také

Přínos pro celý kraj vidí v kandidatuře i jihočeský hejtman a zároveň opoziční městský zastupitel Martin Kuba. „Já jsem rád za každou akci, která je smysluplná a posouvá jižní Čechy a metropoli kraje nahoru. Jenom bych varoval před tím, že u pořádání akce takhle velkého rozsahu vedení města řekne, že na to určilo spolek, který za to bude zodpovídat. To mi zní velmi podivně,“ komentuje.

Budějovický náměstek Juraj Thoma upozorňuje, že role nového spolku bude hlavně v první fázi příprav. „Ve chvíli, kdy bude hotová práce na přihlášce pro první kolo a přihláška bude odevzdána, tak role spolku bude značně upozaděna a překlopí se to pod křídla města,“ vysvětluje.

„To ale neznamená, že odbor kultury a cestovního ruchu, který k tomuto tématu má nejblíž, nefiguruje v celém tomto příběhu. Jeho role je naprosto nezaměnitelná, protože potřebujeme mít vedle odborné koordinace a garance i tu úřednicko-správní, a to bude zajišťovat právě město České Budějovice,“ doplňuje.

Náměstek Thoma chce spolu s krajským odborem kultury připravit společné memorandum města a kraje o podpoře kandidatury. Plzni titul přinesl v roce 2015 celkem 580 uspořádaných akcí a více než milion návštěvníků, kteří tam utratili přes 560 milionů korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související