Obří masožravé liány, vzácné opičí orchideje a další rostliny zaplnily sály Jihočeského muzea v Českých Budějovicích

19. únor 2024 11:09

Tisíce živých květin představuje tradiční výstava orchidejí, bromélií, masožravek a kaktusů v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Zájemci si mohou přijít také pro rady nebo rostliny nakoupit. A poznají třeba i velmi raritní druhy orchidejí, které pocházejí z kolumbijských hor.

„Koukáme na rod Dracula neboli takzvané opičí orchideje, jejichž květy vypadají jako tváře malých opiček. Navíc každý druh rodu Dracula má jiný výraz té tváře, některé jsou takové vážnější, některé skoro vypadají, že se smějí,“ ukazuje organizátorka výstavy Markéta Aubrechtová jeden z nejzajímavějších exemplářů.

„To jsou hodně vzácné rostliny z Ekvádoru a kolumbijského deštného pralesa. Vyskytují se vysoko v horách, kde je mlžný les, docela nehostinné klima, opravdu chladno a vlhko. Velmi těžce se pěstují, proto jsou tak vzácné. Vidět kvetoucího Draculu je opravdu unikát,“ dodává.

Dominantou jednoho sálu je Vanda, která bývá označována za královnu orchidejí. „Je to epifytní orchidej, která roste přichycená na stromech. A proč je královnou? Jednak má nádherné barvy, opravdu výrazné, včetně modré a jsou to opravdu vzácnosti. Jednak Vanda potřebuje už spoustu let k tomu, aby nakvetla, takže jsou to opravdu staré exempláře,“ vysvětluje Markéta Aubrechtová.

Masožravky jsou na výstavě v Jihočeském muzeu zastoupené v několika rodech, návštěvníci uvidí například trpasličí rosnatky z Austrálie nebo obří masožravé liány z jihovýchodní Asie. „Tady je láčkovka, už skoro dvacetiletý exemplář, který teď dokonce kvete. Láčkovky dokážou v přírodě pozřít i drobné obratlovce, třeba malou krysu,“ říká Markéta Aubrechtová.

Čtěte také

Příprava expozice rostlin podle ní zabere vždy několik měsíců. „Máme tu orchideje ze zhruba třiceti pěstíren z celé Evropy. Jenom cestování po pěstitelích zabralo více než týden, kdy jsme od rána po noci vybírali květinu po květině. Někteří pěstitelé nám umožnili vstup do pěstíren i v noci, protože jsme nestíhali,“ vypráví.

Na výstavu do Českých Budějovic přijela už například paní Laďka z Tábora s manželem. Domů si odváží několik rostlin. „Jezdíme sem každý rok, výstava se nám líbí. Řekla bych, že letos je ještě lepší než loni,“ komentuje.

Zájemci mohou využít také poradnu pro pěstitele. „Můžou se přijít třeba poptat, která z rostlin je pro začátek jednodušší, aby si hned nevzali něco, co vyžaduje náročnou péči. Mohou si nechat poradit samozřejmě i s čímkoliv jiným, co je trápí, třeba jak bojovat s různými škůdci,“ potvrzuje Markéta Aubrechtová.

Výstava orchidejí, bromélií, masožravek a kaktusů v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích potrvá do 3. března.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související