Obětem domácího násilí, handicapovaným lidem i rodinám v nouzi pomůže Tříkrálová sbírka

2. leden 2024

V první dva lednové týdny se opět v ulicích objeví skupinky tříkrálových koledníků. Nad dveře domů napíší své K+M+B a poprosí obyvatele o příspěvek do kasičky. Pro Tříkrálovou sbírku jich v českobudějovické diecézi letos zapečetili dva a půl tisíce.

Kromě toho, že ulicemi chodí kostýmované děti a dospělí, lze přispět do stacionárních kasiček s pečetí a logem Charity České republiky v obchodech, kostelech, na úřadech a dalších veřejných místech. K dispozici jsou také on-line formy, které najdete na stránkách charity.

Marie Vaňo, koordinátorka Tříkrálové sbírky pro českobudějovickou diecézi

V Českých Budějovicích začíná Tříkrálová sbírka v úterý 2. ledna. „Chtěla bych pozvat všechny na slavnostní zahájení od 15.30 hodin před katedrálou svatého Mikuláše v Českých Budějovicích. Dorazí králové na koních, koledníkům požehná biskup Vlastimil Kročil, záštitou se připojuje město i kraj,“ informuje koordinátorka sbírky pro českobudějovickou diecézi Marie Vaňo.

V Prachaticích nebo ve Veselí nad Lužnicí už koledníkům požehnali 1. ledna, na dalších místech mají aktéři Tříkrálové sbírky své slavnosti teprve před sebou. „Druhého ledna se koná Tříkrálový koncert v kapli svaté Máří Magdalény v Jindřichově Hradci od 18 hodin, dále 6. ledna od 9 hodin pořádají slavnostní průvod a žehnání koledníkům v kostele Všech svatých v Kamenici nad Lipou, případně 7. ledna pořádá Charita Pelhřimov Tříkrálový výstup na Křemešník,“ doplňuje Marie Vaňo.

Letošní Tříkrálová sbírka vyvrcholí v neděli 7. ledna televizním koncertem. „Tříkrálový koncert bude živě vysílat ČT1 od 18 hodin z městského divadla v Brně. Koncert bude poděkováním koledníčkům, partnerům, dárcům a všem příznivcům Tříkrálové sbírky,“ upřesňuje Marie Vaňo.

Čtěte také

Fyzická tříkrálová koleda nicméně potrvá do 14. ledna, bezhotovostní platby bude možné posílat do 30. ledna a ani tímto datem sbírka neskončí. „On-line pokladnička a DMS brány jsou otevřeny po celý rok,“ říká koordinátorka.

Charita letos schválila 73 záměrů pomoci v českobudějovické diecézi. „Peníze půjdou do služeb i na přímou pomoc. Například centru Agáta, které v Českých Budějovicích pomáhá obětem domácího násilí. V Jindřichově Hradci charita koupí automobil pro terénní služby, které se bez něj neobejdou. V Horažďovicích podpoříme sklad kompenzačních pomůcek a tak dále,“ vyjmenovává Marie Vaňo.

Dostane se pokaždé i na jednotlivce, které vytipovávají oblastní charity. Loni sbírka mimo jiné pomohla ženě, která ovdověla a neměla pro sebe a své děti na otop. „Prostě jsme nakoupili palivové dříví,“ říká Marie Vaňo. Loni se v českobudějovické diecézi vybralo přes 11 milionů korun. Koordinátorka si to vysvětluje větší vnímavostí lidí k potřebám ostatních.

Celý rozhovor o Tříkrálové sbírce s koordinátorkou Marií Vaňo si poslechněte online.

Spustit audio

Související