Obec Kvilda se snaží brzdit další výstavbu domů

29. duben 2018 14:20

Šumavská Kvilda chce regulovat výstavbu nových domů. Radnice se snaží domluvit s majiteli pozemků, aby nabízeli jen větší parcely, kolem kterých by zůstalo víc volného místa.

Sama obec podle starosty Václava Vostradovského za poslední čtyři volební období neprodala jedinou stavební parcelu.

Nové domy přesto stále přibývají a stavět se bude i na nedaleké Bučině v blízkosti německých hranic, která patří mezi nejatraktivnější místa Šumavy. „Jsou tam výjimečné pozemky, které spadají do zastavěného území obce Kvilda, tudíž je tam možná stavba, přestavba, je tam možné pracovat velmi podobně jako uvnitř Kvidy,“ vysvětluje mluvčí národního parku Šumava Jan Dvořák.

Na Bučině do roku 1956 stálo přes padesát domů. Většina z nich byla zbořena. V současnosti je tady jenom jeden hotel a pak dva menší objekty.

Jeden z nich čeká podle jeho majitele Václava Kotala demolice a následná přestavba. „Je to jeden z domků, které tu byly postavené armádou někdy v 60. letech, já mám ten dům ve svém vlastnictví už přes dvacet let. Chtěl jsem ho původně zrekonstruovat na čtyři apartmány, které bych pronajímal, ale posléze se sousedem jsme se rozhodli, že pro nás bude zajímavější, když k nám dvěma přibyde třetí osadník, který by byl naším sousedem a ten dům zrekonstruoval,“ říká.

Podle vedoucího odboru státní správy národního parku Šumava Jiřího Dolejšího jsou parametry, které stavba musí splňovat, jasně dané. Zásadně prosazujeme sedlové střechy s nějakou tmavší krytinou, klasická členěná dřevěná okna, dřevěné dveře, pravidelné rozestupy okenních otvorů, kamenné obložení zápraží, kamenné sokly, žádné křiklavé fasády, nechceme žádné drátěné oplocení okolo pozemků,“ vyjmenovává.

Další stavební rozvoj, respektive jeho regulaci, řeší podle starosty Václava Vostradovského i sama obec Kvilda. „Užší regulací je právě držet tyto pozemky ve svém vlastnictví. Máme parcely v několika lokalitách, kde by se dalo postavit řádově až čtyřicet domů, ale neprodáváme je,“ připomíná.

Kvilda chce další možnosti výstavby tlumit i změnou územního plánu. Týká se to dvouhektarového pozemku uprostřed obce, který se má ze současného zastavitelného území stát veřejnou zelení.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související