O Mae Westové zpívala písničku Hana Hegerová, ale psal také Karel Čapek

13. srpen 2022

Písnička Hany Hegerové může přes slova červencového sedmdesátníka Michala Horáčka působit jemnou nostalgickou náladou. „Byla tak baculatá. Sladila čaj s vůní mátovou. Ach, na co myslel táta, který měl rád Máju Westovou?“

Dříve narození posluchači nejspíše vědí, že Mae Westová byla americká tanečnice, herečka, dokonce i spisovatelka, ale hlavně představovala snad největší hollywoodských sex-symbolů třicátých let minulého století.

A byla v tomto ohledu předchůdkyní Marylin Monroe. Mae Westová ztropila ve své době leccos nestandardního, měla konflikty jak s policií, tak s tehdejší americkou středostavovskou morálkou. Jako první předvedla na Broadway kdysi velmi módní tanec shimmy.

Zkrátka Mae, neboli po česku Mája Westová, která se podle jedněch zdrojů narodila 17. srpna v newyorském Brooklynu před 130 roky, podle jiných až o rok déle, a jejíž jméno lze najít také v románu Karla Čapka Válka s mloky, lákala pánské publikum čímsi žensky dráždivým, a tak není divu, že táta z písničky Petra Hapky a Michala Horáčka, brilantně zazpívané Hanou Hegerové, ji měl rád.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio