Novým českým prezidentem bude Miloš Zeman. Volilo ho téměř 60 procent Jihočechů

26. leden 2013

Novým českým prezidentem byl zvolen expremiér Miloš Zeman. Získal 54,8 procenta hlasů, přičemž na jihu Čech ho volilo téměř 60 procent lidí. Ve druhém kole vůbec první přímé volby hlavy státu v Česku porazil předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten od voličů získal podporu 45,19 procenta hlasů.

Miloš Zeman porazil Karla Schwarzenberga přibližně o 9,5 procenta, což odpovídá téměř půl milionu hlasů. Expremiéra a bývalého předsedu ČSSD volily hlavně menší obce a výrazných zisků dosáhl zejména na Moravě.

V Jihočeském kraji zvítězil Miloš Zeman s 57,36 procenta hlasů. Karel Schwarzenberg v kraji získal 42,64 procenta hlasů. Zeman zde vyhrál v šesti ze sedmi okresů. Nejvíce hlasů získal na Jindřichohradecku, kde ho podpořilo přes 58 procent voličů. Schwarzenberg zase bodoval na Českobudějovicku. Vyslovilo se tam pro něj 52 procent voličů.

Na jihu Čech se výběru hlavy státu zúčastnilo téměř 61 procent oprávněných voličů, tedy méně než v prvním kole. Téměř 1500 hlasovacích lístků bylo neplatných.

Podporu pak Zeman získal hlavně od voličů sociální demokracie, komunistů a příznivců prezidentských kandidátů z prvního kola volby Jiřího Dienstbiera, Jany Bobošíkové a Jana Fischera.

Karel Schwarzenberg ovládl velká města, převahu měl i u voličů v zahraničí. Volili ho příznivci ODS a TOP 09, získal také hlasy voličů Táni Fischerové a Přemysla Sobotky.

K druhému kolu voleb přišlo přibližně 59 procent oprávněných voličů, o něco méně než k prvnímu.

autoři: vhá , msk , Kristina Winklerová
Spustit audio