Nový systém přijímaček komplikuje středním školám život

18. květen 2009

Nový způsob podávaní přihlášek na střední školy zkomplikovat školám život. Letos si mohli deváťáci podat až tři přihlášky na střední školy a čekají tedy na vyrozumění o přijetí nebo nepřijetí.

Pokud byli přijati, odevzdají tam zápisový lístek. A v tom je problém. Je řada těch, kteří sice zápisový lístek na střední školu, kam byli přijati, odevzdají, ale pak ale třeba dostanou vyrozumění o přijetí na preferovanou školu a zápisový lístek mohou přenést tam.

Ani v českobudějovické Střední škole obchodu, služeb a podnikání v Kněžskodvorské ulici nemají jasno o počtu přijatých žáků. Ředitel Miroslav Petrovský vidí v systému letošních přijímaček hlavně personální komplikace: "Do poslední chvíle nevíme, kolik žáků skutečně nastoupí na začátku školního roku. Na škole jsme vždy dbali na to, aby naši učitelé na zaslouženou dovolenou v období hlavních prázdnin odcházeli už s úvazkem a rozvrhem hodin, ten se ale díky vzniklé situaci může v září úplně změnit. Může dojít k pohybu úvazků a některým učitelům budeme muset dát nadbytečnost."

V řadě škol už museli sáhnout hlouběji do rozpočtů, protože nejen obsílky o přijetí či nepřijetí posílali doporučeně, ale také výzvy k doplnění chybějících údajů v přihláškách. Problematice přijímaček se dnes budeme věnovat v pořadu Přímá linka po 13. hodině.

Vysílání Českého rozhlasu České Budějovice si můžete naladit na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, na frekvenci 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko nebo živě na internetu.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio