Nový kamenolom chtějí těžaři otevřít u Ševětína, ze starého vznikne lesopark a jezero

3. únor 2020 11:44

Starý ševětínský lom na Českobudějovicku bude do deseti let vytěžený. Firma Kámen a písek chce proto do čtyř let otevřít nový. Projekt představila v kinosále v Ševětíně zastupitelům i veřejnosti.

S otevřením nového lomu ale nesouhlasí někteří místní lidé i obyvatelé sousedního Mazelova. Bojí se zvýšené dopravy, hluku a prachu. Firma tvrdí, že nový lom nebude pro obyvatele větší přítěží.

„Já jsem z prvního baráku od Ševětína a mám obavu, že ten barák spadne při prvním odstřelu,“ kritizoval otevření nového kamenolomu Libor Kozel.

Výhrady má také Kristýna Novotná. „Hlavní problém vidím v tom, že z jedné strany Ševětín ztratí možnost se rozrůstat. Vznikne tam obří těžební mechanismus, který tam bude určitě dvacet let stát. Tohle není správná cesta, průmyslové zóny ze všech stran,“ řekla.

Plán firmy Kámen a písek představil v plném kinosále výkonný ředitel Pavel Fučík. „Obecně panuje proti těžbě, řekl bych, až nevraživost. My bychom chtěli nový lom otevřít kousek od starého, nechceme navyšovat těžbu, chceme ji pouze nahradit a těžba bude ve stejné výši jako dosud,“ připomněl.

K veřejnému projednávání přispěl Filip Skřička, člen iniciativy, která se v Ševětíně věnuje rozvoji městysu. „Chtěl jsem, aby ty informace měli všichni. Snažili jsme se setkání uskutečnit a jsme rádi, že společnost Kámen a písek vyšla vstříc a chce informovat občany. Neříkáme, že tady přesun lomu za každou cenu nechceme, chápeme, že je to potřeba, ale také jsou kolem toho další věci, na které se chceme ptát,“ vysvětlil.

Otevření nového lomu bude stát zhruba 200 milionů. Původní lom chce firma rekultivovat, má z něj být lesopark a jezero. „Já se domnívám a jsem o tom přesvědčen, že žádné negativní vlivy kamenolom mít nebude,“ dodal Pavel Fučík.

Čtěte také

Lidé z Ševětína a okolních obcí si v minulosti stěžovali na zvýšenou dopravu. Firma proto loni postavila z vlastních peněz obchvat. S novým kamenolomem se ale obava z nákladních vozů zvýšila, lidem vadí také hluk a prach.

Starostka Romana Hajská je ale projektu nakloněna. „Pokud budu hovořit za sebe, podpořila bych změnu územního plánu a přesun technologické linky v katastru Ševětína. Za ostatní zastupitele nemohu hovořit, protože pro všechny to bylo první seznámení  s projektem,“ komentoval.

Nový lom zasahuje i do katastru obce Lišov. Starosta a zároveň krajský radní Jiří Švec se za určitých podmínek k vybudování lomu staví kladně. „Já pro to zvednu ruku, pokud se podaří společnosti Kámen a písek a městysu Ševětín domluvit na nějakém pro všechny schůdném řešení,“ uvedl.

Změnu územního plánu musí pro pokračování projektu nejprve schválit městys Ševětín i město Lišov. Je třeba také odsouhlasit změnu zásad územního rozvoje kraje.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související