Díky novému obchvatu bude přes Ševětín na Budějovicku jezdit méně nákladních aut

21. listopad 2019 12:34

Nákladní doprava z místního kamenolomu už nebude zatěžovat Ševětín na Českobudějovicku. Společnost Kámen a písek, která lom vlastní, nechala postavit za 23 milionů korun dvoukilometrový obchvat.

„Tady jsme u železničního přejezdu u zastávky Ševětín a odsud byla vystavěna nová komunikace, která vede z tohoto místa přímo na dálnici mezi Českými Budějovicemi a Prahou,“ ukazuje generální ředitel společnosti Kámen a písek Otakar Veselý.

V první fázi projektu vznikla silnice přímo z lomu k silnici mezi Ševětínem a Lomnicí nad Lužnicí v délce 1100 metrů. V druhé fázi společnost vybudovala další 900 metrů komunikace.

Záměr vznikl už v roce 2008. „Očekávali jsme větší prodej a výrobu v době výstavby dálnice a chtěli jsme se na to připravit. Proto jsme začali uvažovat, kudy by tato silnice vlastně mohla vést, a po dlouhých jednáních jsme získali pozemky,“ dodává Otakar Veselý.

Čtěte také

Z kamenolomu projíždělo městysem Ševětín denně 200 až 300 nákladních aut. „Obchvat nám přinese snížení hlučnosti a prašnosti. Rizikový faktor bylo i náměstí, kde děti čekaly na odvoz do školy a nákladní auta jezdila sem a tam,“ popisuje starostka Romana Hajská.

Důvodem výstavby obchvatu ale nebylo jen zlepšení životního prostředí. „Staví se čtvrtý železniční koridor, který ve svém projektu předpokládal a zahrnoval část této komunikace. Protože se stavba odkládala, tak jsme chtěli celou situaci s dopravou uspíšit a rozhodli jsme se, že část této komunikace vystavíme,“ vysvětluje Otakar Veselý.

Společnost Kámen a písek bude po obchvatu vozit materiál z kamenolomu i pro stavbu dálnice D3, včetně obchvatu Českých Budějovic, a železničního koridoru České Budějovice – Soběslav.

Spustit audio

Související