Nové otázky se objeví v testech pro autoškoly. Součástí jsou i animace, které lidem mohou dělat potíže

14. únor 2022 08:28

S novými otázkami se letos při závěrečných zkouškách setkají v autoškolách uchazeči o řidičské oprávnění. V testech se objeví od poloviny února. Vůbec poprvé mezi nimi budou i animace. Ne pro každého jsou ale tyto videootázky srozumitelné.

„Řidič vozidla z výhledu jede po zasněžené silnici. Ty dva jízdní pruhy se sbíhaly. Zkuste z toho krátkého záběru popsat, o jaký problém šlo, kdo má v následující dopravní situaci přednost,“ ukazuje krajský koordinátor BESIPu Václav Kovář jednu z video otázek osmnáctiletému studentovi autoškoly Václavu Šimánkovi.

„Pustíme to znovu a já to zastavím v momentu, kdy je vidět ta překážka,“ dodává. Student vzápětí přiznává, že si opravdu nevšimnul všeho, čeho měl. Že může být těžké rozklíčovat, co se po studentovi vlastně chce, potvrzuje i Václav Kovář.

„Je to určitý způsob, jak udělat z autoškoly širší výuku, aby člověk došel k tomu poznání a aby to potom pro něj nebyl problém. Samozřejmě, že pokud to uvidí poprvé, není v silách možná ani zkušeného řidiče postřehnout úplně všechno,“ popisuje koordinátor Besipu.

Čtěte také

„Nám jde ale v podstatě o to, aby se člověk seznámil s kritickými situacemi, které mohou nastat na silnici, tou nejbezpečnější formou, to znamená formou videa. A jde také o to, že ten, kdo se nebude věnovat výcviku v autoškole, kdo s učitelem autoškoly jednotlivé otázky neprobere, bude mít problém,“ doplňuje.

Byť byl student Václav Šimánek trochu zmatený a nestačil postřehnout úplně všechno, video otázky vítá. „Podle mě je to jedna z nejlepších forem. Musím říct, že mě to naučilo asi nejvíc. Otázky, co tam byly doteď, jsou nedostatečné, protože to se, s prominutím, naučí fakt opice, tam stačí jenom opakovat testy pořád dokola,“ komentuje.

Od poloviny února se v testech objeví i 35 textových otázek. „Budou to otázky z témat, v kterých vznikají na silnici velké problémy. Chceme je řešit právě těmi novými textovými otázkami, abychom více upozornili na nebezpečné věci, které se na silnici dějí, aby se snížila nehodovost, která je poměrně dost kritická,“ vysvětluje Václav Kovář.

Podle národní strategie bezpečnosti silničního provozu by se měl v následujících letech počet otázek v testech téměř zdvojnásobit.

Spustit audio

Související