Nová kniha odhaluje detaily o vzniku filmu Král Šumavy

18. říjen 2019

Snímek režiséra Karla Kachyni natočený v roce 1959 se okamžitě stal hitem. K plným kinosálům pomohla i skvělá kamera Josefa Illíka a hudba Miloše Vacka. A právě kniha, která se věnuje podrobnému rozboru tohoto filmu, se nedávno objevila na pultech knihkupců.

Jde o kolektivní monografii, kterou vydalo nakladatelství Academia. Publikací s 500 stranami tak otevřelo zcela novou edici České kino.  

Kniha nabízí pohled na propagandistický film z mnoha úhlů. Kromě samotné analýzy snímku se autoři zabývají také kamerou, zvukem a čtenáři se dozvědí i další souvislosti a podrobnosti o způsobu práce autora předlohy Rudolfa Kalčíka.

Obálka knihy Král Šumavy z nakladatelství Academia

Zjistí například to, jak původní autorovu povídku pozměnilo přepsání do podoby filmového scénáře a jaký osud Kalčík plánoval pro své postavy. Součástí je také kapitola o fenoménu filmové hvězdy, kterou se po natočení filmu stal představitel pohraničníka Karla Zemana Jiří Vala.   

V poslední kapitole nazvané Filmy a dějiny na hranicích se autoři věnují také dalším „hraničářským“ filmům. Nechybí ani fakta o způsobu ostrahy státní hranice po roce 1945 a popisy a příběhy skutečných převaděčů a kurýrů, jakými byli bratři Hasilové nebo Kilián Nowotny.

Autoři také zmiňují případy přecházení hranic, které se nezdařily a lidi, kteří v letech 1948 až 1950 uvízli v síti pohraničníků. Dnes je počítáme k obětem Železné opony.

Editorem knihy je historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Kopal. Knihu vydalo letos v září vydavatelství Academia.

autor: luh
Spustit audio

Související