Král Šumavy Josef Hasil slaví 95. narozeniny

8. únor 2019

Králi Šumavy bude v pátek 95 let. Josef Hasil se narodil 8. února 1924 v Zábrdí u Prachatic a patří mezi nejznámější představitele protikomunistického odboje.

Jako pohraničník, který měl hlídat hranice, naopak Josef Hasil pomáhal desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ. Převáděl je v oblasti Zvonkové na přelomu 40. a 50. let.

„Pojem Král Šumavy označuje lidi, kteří byli schopní projít skrze hlídky Sboru národní bezpečnosti, zorientovat se v krajině a bezpečně převést osoby přes hranice do Bavorska. Odcházeli bývalí ministři, poslanci, ale zejména pracující lidé z té, dnes bychom řekli, dělnické třídy, tedy ti, kteří měli využívat údajně nejvíce výhod komunistického režimu,“ říká historik Martin Tichý.

Krále Šumavy ve skutečnosti nezastřelili. Dneska je mu přes 90 a žije v Chicagu, prozrazuje spisovatel David Jan Žák

David Jan Žák

Podle autora knihy Návrat Krále Šumavy je Josef Hasil hrdina i rozporuplná osobnost. Za jeho převaděčskou činnost trpěla celá jeho rodina.

Pohraničníci ovšem při jedné z cest přes hranice Josefa Hasila chytili a byl na deset let odsouzen do vězení. Podařilo se mu uprchnout a zmizet do Německa. Vstoupil do služeb americké výzvědné služby a stal se agentem – chodcem.

Jeho bratr Bohumil při jednom ze střetů na hranicích zemřel, je pohřben v Českých Žlebech na Prachaticku. Josef se nakonec v roce 1953 přestěhoval do USA, dodnes žije na předměstí Chicaga.

Jeho příbuzní i známí v Československu dostali od soudů komunistického režimu mnohaleté tresty, i doživotí.

28. října 2001 udělil Josefu Hasilovi prezident Václav Havel medaili Za hrdinství. Jeho osud inspiroval spisovatele i filmaře. Příběh zpracoval například jihočeský autor David Jan Žák ve své knize Návrat Krále Šumavy.

autor: Lucie Husárová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.