Rok 1949: Štědrý den bratrů Hasilových. Král Šumavy sám uprchl na Západ

7. září 2018

Josef Hasil, přezdívaný „Král Šumavy“, který se narodil 8. února 1924 v chudé šumavské rodině, patří mezi nejznámější představitele protikomunistického odboje.

Někdejší pohraničník pomohl na přelomu 40. a 50. let desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ a jeho příběh inspiroval filmaře i spisovatele. Kvůli Hasilovu odvážnému počínání také komunisté perzekvovali řadu jeho blízkých, kteří zůstali v Československu, včetně malého syna.

Jaroslav Hasil, synovec Krále Šumavy Josefa Hasila. Na snímku v Českých Žlebech u hrobu Bohumila Hasila, bratra Josefa

Hasilovo rozhodnutí převádět lidi se zrodilo krátce poté, co se v únoru 1948 ujali moci komunisté. Mladík, který za války po útěku z totálního nasazení pomáhal jako spojka partyzánům, měl v té době v uniformě SNB hlídat hranice, raději ale pomáhal lidem ohroženým nastupující mocí k útěku.

V říjnu 1948 ale po jedné cestě přes „čáru“ skončil v rukou pohraničníků a později smutně proslulý Karel Vaš jej poslal na téměř deset let za mříže. Po půl roce se ale Hasilovi podařilo z tábora uprchnout.

Medaile za hrdinství

V Německu vstoupil do služeb americké výzvědné služby, stal se agentem-chodcem a znovu převáděl lidi, ale také dodával odboji vysílačky či další materiál. Díky znalosti terénu i výtečnému sluchu se mu dařilo přecházet nepozorovaně, přesto se ale několikrát i „Král Šumavy“ - jak o něm hovořily i materiály komunistické bezpečnosti - dostal do přestřelky. V jedné z nich zemřel v prosinci 1949 mladý pohraničník, v září 1950 pak v jiném ozbrojeném střetu zahynul Hasilův bratr Bohumil.

Logo

Už koncem 50. let Hasilův osud, byť notně překroucený a zkombinovaný s životem dalšího šumavského převaděče Franze Nowotneho, posloužil jako předloha snímku Král Šumavy režiséra Karla Kachyni.

Film si i přes jednoznačnou politickou ideologizaci příběhu našel početné diváky, jen v kinech jej viděly více než čtyři miliony lidí. S realitou měl ale ideologicky podbarvený film málo společného, skutečný Hasil totiž přežil všechny úklady a v roce 1953 s převáděním skončil.

Přestěhoval se do USA, kde prošel řadou povolání, až zakotvil jako kreslič v automobilce General Motors. Dnes žije jako penzista v Chicagu. V roce 2001 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za hrdinství.

Dokudrama scenáristy Davida Jana Žáka nás zavede do roku 1949. Jsou Vánoce, Josef Hasil právě utekl z komunistického vězení a opustil republiku. A režim se mstí na jeho rodině. Snaží se dostat jeho bratry Bohumila a Julia, kterému všichni známí říkají zásadně Jardo. Oba mladí muži se scházejí u známého Adolfa Pavelky. Do spárů SNB se mezitím dostávají zbylí členové rodiny Hasilových… V režii Olgy Šubrtové účinkují Pavel Oubram, Václav Švarc a Tomáš Havlínek. O Josefu Hasilovi a jeho rozvětvené rodině, která v poválečném Československu pykala za Josefovy „hříchy“, si pak s historikem Prokopem Tomkem povídá Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související