Hořčice se v Dijonu už nepěstuje, své jméno si ale ponechala
Dijonská hořčice vznikla francouzském městě Dijon. Slovo hořčice je odvozeno z latinských slov, která znamenají „pálivá šťáva“.
Hořčice z jiných regionů předstihla ta dijonská až tehdy, když její výrobci nahradili ocet moštem z nezralých hroznů. Od roku 1937 platí předpis, podle kterého se dijonská hořčice vyrábí.
Paradoxem je, že se dnes už hořčice v Dijonu nepěstuje, většina se dováží z Kanady. Hodí se do omáček, mohou se jí potírat pečená masa. Musíme ji skladovat v ledničce a době uzavřené nádobě, aby nevyčpěla. A aby si uchovala chuť, do jídel ji přidáváme až na konec.
Víte, v čem je ve své chuti dijonská hořčice typická?
a) je kyselejší než jiné – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) je sladší než jiné – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o nerezový tyčový mixér od společnosti Gastroback.
Soutěžíme do úterní půlnoci – 7. října!