Dušená kapusta tety Emilky s výpečky od Jany Havlíčkové nabízí jemné propojení českých chutí
Kapusta místo zelí je mnohem jemnější varianta k vepřovým výpečkům. Cibulka, česnek, kmín, všechny chutě se krásně propojí. Vařila a pekla Jana Havlíčková z Horního Slavkova.
- Na dušenou kapustu:
- ½ hlávky kapusty
- 4 brambory
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 lžička kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného česneku
- ½ lžičky mletého pepře
- Na jíšku:
- 100 g másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- Na výpečky:
- 500 g vepřového plecka
- 3-5 stroužků česneku (podle velikosti)
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžička soli
- 2 lžičky kmínu
- 100 ml vody
Postup
Maso nakrájíme na kostky, dáme do pekáče a zasypeme sušeným česnekem. Přidáme tři stroužky česneku nakrájené na plátky a rovnoměrně je rozprostřeme mezi kostky masa. Směs osolíme a pokmínujeme, promícháme a zalijeme trochou vody.
Pečeme na 170 °C přibližně 45 minut. Občas promícháme, přeléváme a pečeme doměkka.
Půlku kapusty rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme košťál a každou čtvrtku ještě na další tři díly. Kapustu pak nastrouháme najemno ručně nebo v robotu.
Ke kapustě přidáme brambory nakrájené na kostky. Zalijeme vývarem, promícháme, přidáme kmín a vaříme doměkka.
Uvařenou kapustu s bramborami rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Brambory to zahustí a kapusta zůstane ještě trochu celá.
Připravíme si jíšku. Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme cibulku a osmahneme ji dorůžova. Nesmí být moc tmavá. Přidáme mouku a restujeme dvě tři minuty. Mouku nesmíme spálit (přepařit).
Kapustu s bramborami uvedeme zpět do varu a přidáme jíšku. Vaříme aspoň 10 minut, aby se mouky provařila. Dochutíme solí, pepřem propasírovaným česnekem a přidáme i trochu sušeného.
Přiklopíme pokličkou a necháme chvilku rozležet, než se dodělá maso v troubě.
Jana Havlíčková
Recept pochází od tety Jany Havlíčkové, která bydlí na Moravě. Byla to vynikající kuchařka a recept je starý přes 50 let. Její manžel toto jídlo přímo miluje.
Paní Havlíčková je ovšem i zdatná cukrářka. Ráda peče známým na oslavy a svatby. Ochutnali jsme její kynuté velké koláče, byly luxusní. Během přípravy jídla jsme si hráli a házeli míček jejímu pejskovi.