O pořadu Návod na půlmaraton

První reality show Českého rozhlasu České Budějovice.

Jedinečný projekt začal necelé tři měsíce před startem Budějovického půlmaratonu. Český rozhlas připravuje sedm dobrovolníků na tento náročný závod. Někteří poběží poprvé, jiní si chtějí zlepšit osobní rekord. Všichni trénují pod vedením odborníků z Centra prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity. 

Autorka pořadu Mária Pfeiferová spolupracuje s trenérem Lukášem Martinkem a výživovým poradcem Davidem Kimmerem. Ti na běžce po celou dobu dohlíží a připravují jim tréninkový plán. Půlmaraton se pokusí s pomocí Českého rozhlasu zvládnout sedm dobrovolníků ve věku 45 až 50 let s váhovým rozpětím 50 až 120 kilogramů. 

Díky pořadu můžete závodníky sledovat během celé jejich přípravy, prožít vše s nimi. Chybět ale nebudou ani obecné rady odborníků pro všechny, kdo chtějí běhat nebo dokonce úspěšně zvládnout takto náročný závod. 

Kdo se s Českým rozhlasem připravuje na půlmaraton 

Alena, 48 let
Jsem rozvedená, mám dva syny. Deset let pracuji jako mediální konzultant, bohužel jezdím za klienty autem, takže do odpoledne nemám skoro žádný pohyb. Doma ale máme pejska, se kterým chodím každý den na procházky. K běhání jsem se dostala přes bratra, od kterého jsem dostala k Vánocům registraci na čtyřkilometrový běh. Zvládla jsem ho, ale běh jsem si přejmenovala na „Můj běh o život“. Proto mě velmi zaujala vaše výzva na přípravu na půlmaraton. Chtěla bych ještě jednou zažít ten nádherný pocit v cíli a neumřít u toho. 

Lucie, 48 let
Pracuji jako ekonomická manažerka, hodně času strávím v autě na cestách. Mám dvě dospělé dcery, které studují na vysoké škole, takže doma se už vídáme méně a já mám více volného času pro sebe a své koníčky. Jako relax mi slouží divadlo, kino, literatura, výtvarné umění, několik let maluji. Mám ráda hory - v zimě na lyžích či běžkách, v létě na túry. V létě také jezdím na kole a poslední rok přibylo i běhání, či spíše pokusy o běhání… Důslednější a pravidelnější pohyb velmi uvítám. 

Daniela, 46 let
Pracuji jako manikérka, pedikérka, masérka. Mám osmnáctiletého syna, který se již osamostatnil a já najednou přemýšlela co dál... Velký zlom v mém životě nastal v roce 2014, kdy jsem měla nepříjemný úraz, ležela v nemocnici a řekla jsem si, že něco změním. Mým velkým snem bylo zúčastnit se horského extrémního závodu dvojic Beskydské sedmičky. Všichni si ťukali na čelo, ale já začala trénovat, šlapala na Kleť nahoru a dolů a bylo mi fajn. Závod jsem dokončila a emoce byly silné. Potom jsem začala pomaličku pobíhat a loni poprvé zkusila půlmaraton. 

Dana, 45 let
Bydlím v Českých Budějovicích, mám dvě dcery. Pracuji jako asistentka auditora. Můj život se točí kolem dcer, domácnosti a práce. Nyní nastává doba, kdy dcery o moji péči stojí čím dál méně, takže se mohu začít věnovat sobě a konečně něco dělat s mou váhou, kterou jsem nabrala po čtyřicítce. Od té doby se cítím stále víc unavená, bez energie, ubíjí mě každodenní stresy. A proto chci změnit svůj životní styl - zase chci mít energii a cítit se dobře. Sama bych to nedokázala, ale s pomocí odborníků jdu do toho! 

Zdeněk, 45 let
S manželkou letos oslavíme stříbrnou svatbu, máme tři syny. Pracuji pro firmu svých přátel a zároveň se věnujeme společným podnikatelským aktivitám, například provozujeme cestovní agenturu. Sport již patří mezi mé koníčky, s kamarádem Zdeňkem vedeme oddíl taekwon-do v Třeboni. Dále mám rád přírodu a outdoorové aktivity - pěší turistika, cyklistika, vodáctví, tábory s dětmi a podobně. 

Zbyněk, 47 let
S manželkou máme čtyři dcery. Čtrnáct let jsem působil u policie, od roku 2002 se živím jako truhlář. Od roku 1987 s kamarádem Zdeňkem cvičím taekwon-do, v roce 1991 jsem založil třeboňský oddíl, který stále funguje. Jsem držitelem V. danu, a pokud mě do té doby příprava na půlmaraton neuštve, měl bych v květnu skládat zkoušku na VI. dan. 

Petr, 45 let
Jsem šťastně ženatý, mám dvě dcery. Jsem státní zaměstnanec u justiční stráže v Prachaticích. Mezi mé koníčky patří stolní tenis, jsem i trenérem mládeže. Rád si přečtu hezkou knihu a podívám na pěkný film, rád cestuji. 

Pořad připravují

Další pořady

  • Babské rady

    Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

  • Hezky česky

    Jak mluvíme? Hezky česky? Pořad o zajímavostech, krásách i záludnostech naší mateřštiny.

  • Noc s českými písničkami

    Každou noc hodina hezkých českých, občas i slovenských, melodií.

  • Divadlo pro vaše uši

    Ponořte se do hlubin archivu mluveného slova a vychutnejte si to nejlepší v podání legendárních českých herců, komiků a vypravěčů.