Netradiční místa, známé tváře a knihy. Noc literatury zažili lidé po celém Česku

22. září 2022 09:46

Noc patřila literatuře. Ve více než osmdesáti městech po celém Česku si lidé večer četli na neobvyklých místech, třeba na plaveckém stadionu, ve fitcentru nebo v sokolovně. Po dvouleté covidové pauze se Noc literatury vrátila i do Tábora.

V Husitském muzeu četla účastníkům Noci literatury herečka Jana Hubka Vanýsková. „Čtu úryvek z knihy Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu. Je to úžasná kniha, která se dotýká velice neradostného tématu, a to je otrokářství,“ popsala.

Noc literatury v Táboře

Veřejné čtení si přišla poslechnout například Anna Marounková. „Je to takový impulz, kdy si poslechnete úryvek z knihy, jejíž název by mě jinak asi nijak neoslovil. Takhle mě to vybudí si knihu půjčit v knihovně, nebo koupit a dočíst ji,“ řekla.

Anna Marounková měla v plánu navštívit všech pět míst v historickém centru města, kde se četlo. Byla mezi nimi i kavárna a galerie Coffee and Tea, kde ve sklepení s gotickými klenbami posluchačům předčítala gymnaziální učitelka Eva Kotrčková.

Zájem o letošní Noc literatury byl velký. Radost z toho měla Helena Buriánková z táborské městské knihovny. „Všichni návštěvníci jsou báječní. Jsme moc rádi, že i za relativně nepříznivého počasí si na nás udělali čas, a je skvělé, že nám zůstávají věrní i přes pauzu způsobenou covidem,“ komentovala.

Cílem Noci literatury, kterou od roku 2006 pořádají společně s knihovnami Česká centra, je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související