Čtenář není hloupý a chápe jen z náznaků, shrnuje zkušenosti z předčítání spisovatel Zbyněk Mrvík

12. duben 2022

Spisovatel Zbyněk Mrvík se narodil v západočeské Sušici. Od svých šesti let až do maturity žil v Plzni, ale studium vysoké školy zemědělské v Českých Budějovicích ho zaválo na jih Čech. Žije tu dodnes a v krajském městě také na počátku letošního roku pokřtil svou prvotinu Jsme zde, abychom byli šťastní.

„Měl jsem křest v Horké vaně. Majitel mě tehdy uklidnil, že je k dispozici padesát míst k sezení. Já počítal s pěti až dvaceti návštěvníky. Nakonec jich dorazilo okolo stovky, což pro mě byla velká odměna,“ popisuje.

Vydat knihu bylo už dávno jeho přáním. „Myslím si, že je dobré, když si člověk v životě dá nějaký cíl. Už na střední jsem si dělal legraci, že budu spisovatel, protože to je super zaměstnání, napíšete knížku a pak z ní tři roky žijete a nemusíte nic dělat,“ usmívá se své mladické, dnes už podle něj směšné představě Zbyněk Mrvík.

Protože chtěl dát své knize správnou formu a o psaní příliš nevěděl, rozhodl se v této oblasti dovzdělávat. „Navštěvoval jsem kurzy Jana Nepomuka Piskače. Jejich účastníci si navzájem svá dílka předčítají a připomínkují,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Musím říct, že mi tyhle kurzy moc pomohly, protože v počátcích jsem se snažil všechno důkladně popsat, aby čtenář pochopil, jak to myslím, aby byla jasná scéna a obraz. Tam jsem zjistil, když jsem četl nahlas, že je to zbytečné. Čtenář není hloupý a chápe jen z náznaků. Na ty kurzy chodí lidé od sedmnácti do sedmdesáti let s chutí psát a jejich reakce na živo pro mě byla k nezaplacení,“ dodává.

Název Jsme zde, abychom byli šťastní dala první knížce Zbyňka Mrvíka jedna z povídek, která paradoxně není úplně optimistická. „Jedním z motivů mého psaní je ale dávat lidem radost. Baví mě psát o tom, že život je fajn a stojí za to žít,“ říká autor.

Než knihu vydal, prošla korekcí ze strany jeho blízkých. „Trápil jsem s tím celou rodinu. Svolal jsem je vždycky v neděli s tím, že si přečteme další povídku. Z jejich reakcí člověk viděl, jestli se jim to líbí,“ prozrazujeme.

Celý rozhovor se spisovatelem Zbyňkem Mrvíkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související