Nenápadnou úzkou uličku v centru Budějovic rozezněly smyčce, prostor by měl kulturou ožívat pravidelně

5. červenec 2020

Máte rádi, když jen tak jdete městem a najednou vás přitáhne živá hudba? Právě to se přihodilo několika kolemjdoucím v Českých Budějovicích. Smyčce Krumlovského komorního orchestru zněly v úzké uličce mezi Krajinskou a Českou ulicí.

„Bylo to krásné. Neviděla jsem celý koncert, protože jsem cvičila, ale i u toho jsme cvičili na hudbu a byl to nádherný zážitek, krásné zpříjemnění dne,“ chválila jedna z návštěvnic.

První koncert svého druhu uspořádala Veronika Plátová, majitelka jógového studia. „Ten nápad jsme měly společně s kamarádkou, se kterou provozujeme kavárnu v téhle malé uličce. Ulička je moc hezká, ale nic se tu neděje, tak tohle byl způsob, jak ji oživit,“ vysvětlila.

Smyčce podle ní prostor krásně rozezněly. „Hudba byla nádherná, myslím, že všem sedla, a je moc fajn vidět tolik lidí v téhle uličce, kde normálně skoro nikdo neprojde. Byly bychom moc rády, kdyby tady byl živý koncert každý měsíc,“ dodala.

V čele Krumlovského komorního orchestru stojí Lucie Syrová. „Hrálo se nám tady dobře, sice jsme se museli uspořádat jinak, než jsme zvyklí, ale dobře jsme se slyšeli a bylo to bezvadné. Brali jsme to jako takovou veřejnou zkoušku po dlouhé nucené pauze,“ popsala.

Neprofesionální orchestr hraje už jedenáctým rokem. Podle Lucie Syrové se soustředí převážně na klasiku baroka a poté 20. století, ale dokáže předvést i odlehčený repertoár. Krumlovští hudebníci se také mohou pochlubit spoluprací s mnoha významnými sólisty.

Atmosféru vystoupení Krumlovského komorního orchestru zprostředkovává kulturní magazín Kavárna. Dále zve na festival Setkání s hudbou v Soběslavi, představuje nový audioknižní komplet povídek Oty Pavla a nabízí recenzi literární trilogie Tajemství pěti světadílů Ondřeje Neffa.

Související