Nemyjte se a nečistěte si zuby, když jdete k lékaři, apeluje mikrobioložka

28. květen 2024

Pátrání po původcích našich zdravotních obtíží je vpravdě detektivní práce. Denně ji podstupují laboranti v nemocnicích a specializovaných firmách. Někdy to mají jednodušší a předem vědí, co hledají. Složitější je to v případech, kdy jsou obtíže takzvaně nespecifické a jak se říká, může to být cokoliv. Primářka oddělení mikrobiologie Nemocnice Písek Věra Kůrková dodává, že komplikací může být i přílišná hygiena pacienta.

„Úplně zásadní chybou je, že lidé mají takovou představu, že když jdou k lékaři, tak se musí umýt, vyčistit si zuby, aby si prostě připadali dobře. My jako mikrobiologové máme nejradši, a pro výtěr je to nejlepší, žádné čištění zubů, prostě nechat dutinu ústní tak, jak je. To je ideální případ,“ říká Věra Kůrková.

Totéž platí na druhém konci trávicího traktu. „Když má člověk nějaké průjmové onemocnění, tak si připadá nečistý, je mu to nepříjemné, a když ještě musí k lékaři, tak si řekne: Já se alespoň pořádně umyju. Jenže když se pořádně umyje, tak při výtěru nenajdeme nic, protože je všechno vymyté a mikrobi už tam žádní nejsou,“ popisuje.

Samotné mytí nás ale samozřejmě všech mikrobů nezbaví. „Další mikrobi se udržují tam, kam dost často mytím nedosáhneme a nedosáhneme tam ani tyčinkou při výtěru. Některé infekce jsou přenosné vzduchem, a to si můžeme mýt ruce neustále, ale pokud jsme s někým hodně natěsno, tak se prostě infekce přestěhuje,“ dodává mikrobioložka.

Celý rozhovor s primářkou oddělení mikrobiologie Nemocnice Písek Věrou Kůrkovou o virech, bacilech a jejich prokazování si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související