S věkem se poškozuje žlutá skvrna na sítnici. Pomoci mohou protilátky aplikované přímo do oka

4. červen 2024

Žlutá skvrna na zadní sítnici našeho oka je snad nejdůležitějším místem, které tam máme. Sbíhají se do něj paprsky obrazu a my díky tomu vidíme ostře. Jestliže se tomuto asi půlcentimetrovému flíčku něco stane, poznáme to právě na kvalitě vidění.

Prvním příznakem může být, že se nám začnou vlnit linie. Například řídíme auto a všimneme si, že se středová čára jakoby pohybuje. Může to být u jednoho oka výraznější, u druhého třeba vůbec. To by nás ale nemělo uklidnit. Naopak, je třeba zamířit k očnímu lékaři.

Jak říká primář Centra péče o zrak Nemocnice Strakonice Pavel Kristen, bývá to průvodní jev nastupující věkem podmíněné makulární degenerace. Žluté skvrně se totiž latinsky říká makula a její poškození – v takzvané suché, nebo vlhké formě – přichází se stárnutím.

Ve většině případů se podle lékaře jedná o suchou formu, proti které nelze moc bojovat. „Nemáme moc možností, co s tím dělat. Pacientům doporučujeme standardně preparáty s luteinem, který ochrání buňky. Žlutá skvrna se totiž jmenuje žlutá právě proto, že má vysoký obsah luteinu,“ uvádí.

Čtěte také

Lutein se dostává do našeho těla běžnou stravou. „Pokud se stravujete běžným plnohodnotným způsobem, tak luteinu máte dost. Ale starší pacienti už můžou mít nějaké jiné potíže, žaludeční, střevní, horší vstřebávání živin, tak jim množství luteinu zvyšujeme. Jedná se o volně dostupné tablety,“ upřesňuje Pavel Kristen.

U vlhké formy makulární degenerace je důležitá včasná diagnóza. „V dnešní době na ni totiž máme speciální preparáty, de facto biologickou terapii. Jsou to protilátky, které pacientům pícháme přímo do oka. Není to tak hrozné, jak to zní, a děláme to proto, že potřebujeme, aby látka působila opravdu v oblasti sítnice,“ vysvětluje primář.

Zanedbaná makulární degenerace podle něj může vést až ke ztrátě centrálního vidění. Znamená to, že by nám zůstalo vidění periferní, fungovala by prostorová orientace a vnímání světla i barev, ale nebyli bychom schopni rozeznávat tváře a číst. Chybělo by nám zaostření ve žluté skvrně – makule.

Celý rozhovor o chorobách a vadách žluté skvrny na sítnici s Pavlem Kristenem, primářem Centra péče o zrak Nemocnice Strakonice, si poslechněte online.

Spustit audio

Související