Mráz a vítr naše oči zvládnou bez pomoci. Když ale svítí slunce, nasaďte brýle i v zimě, radí lékař

6. prosinec 2023

Lidskému oku je celkem jedno, jestli je zima, nebo léto. Dovede se přizpůsobit různým světelným i teplotním podmínkám. Má k tomu své mechanismy. V Magazínu Zdravíčko je popisuje oftalmolog František Maršák, primář kataraktové chirurgie kliniky Lexum v Českých Budějovicích.

„Obočí i řasy chrání naše oko před zevními vlivy, před prachem a před cizími tělísky, ale hlavním obranným mechanismem je mrkání oka, slzný film, který je na povrchu oka, a také dobré prokrvení oka. To nás chrání hlavně před chladem,“ říká František Maršák.

První reflexní reakcí na vnější podnět je přirozené mrknutí nebo zúžení oční štěrbiny. Panenka reaguje na světelné prostředí. Je-li v okolí dostatek světla, třeba i díky odrazu od sněhu, zúží se.

Ve velké zimě a při silném větru mají lidské oči tendenci vlhnout. „Na povrchu oka je slzný film, který chrání rohovku a spojivku. Pokud je ovlivněn třeba právě větrem, změnou teploty, suchým prostředím, dojde k reflexnímu zaslzení, aby se vlhkost a kompaktní povrch slzného filmu obnovily. Je to přirozená reakce, pakliže slzný film začíná z nějakého důvodu vysychat,“ vysvětluje oftalmolog.

Čtěte také

Tyto přirozené obranné reakce jsou podle něj dostačující a oči si v mrazu nijak zvlášť chránit nemusíme. „Oči a celá hlava jsou velmi dobře krevně zásobeny, to znamená, že mají takové ústřední topení. Krev, která proudí do oka, se postará o to, že se všechny tkáně dostatečně prohřejí,“ popisuje.

Doporučuje ale chránit oči před sluncem, a to nejen v létě. „I v zimě máme poměrně výraznou dávku UV záření, zejména na horách. Navíc se na tom ještě podílí odraz od sněhové pokrývky, takže je určitě vhodné chránit oči brýlemi proti slunci,“ dodává.

Celý rozhovor o tom, jak reaguje oko na podněty v zimě, s oftalmologem Františkem Maršákem si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související