Nemocnice se postupně vracejí k plánovaným operacím. Některé ale mají nedostatek krve

5. červen 2021 08:16

Víc darované krve teď potřebují nemocnice po celé republice. Postupně se vracejí k plánovaným operacím a kvůli covidu jim ubylo dárců. V Jihočeském kraji je krve zatím dostatek a českobudějovická nemocnice zvládá pomáhat i zařízením mimo region.

„Chodím darovat už asi pět let, inspirovala mě k tomu moje teta, která daruje dlouhodobě. Nemocnice spolupracuje velice dobře, většinou posílají sms nebo volají a domlouváme se na termínu,“ popisuje krátce po odběru Kateřina Homolková.

Denně chodí v Českých Budějovicích krev darovat desítky lidí. Je to vidět i při vstupu na transfúzní oddělení, kde je docela rušno. „Každý den zveme 80 dárců. Jelikož už se najíždí na systém operací a roste spotřeba krve, stále navyšujeme a dárce si zveme i akutně,“ potvrzuje vrchní sestra Julie Krbcová.

Jihočeské nemocnice nedostatkem krve netrpí, horší situace může ale být ve velkých zařízeních. „Zejména v Praze jsou odběrová centra do určité míry závislá na dárcích z řad studentů, jejichž situace je nyní složitá, byla distanční výuka, teď bude zkouškové období a prázdniny,“ vysvětluje primář transfúzního oddělení českobudějovické nemocnice Vít Motáň.

Čtěte také

Českobudějovická nemocnice krví zásobuje i další nemocnice v kraji, například v Prachaticích, Táboře, Strakonicích a Českém Krumlově. „Pokud je potřeba a jsme osloveni i nemocnicemi mimo region, jsme ochotni pomoci,“ dodává Vít Motáň.

V Jihočeském kraji je podle něj dobrá základna dárců. „Jižní Čechy jsou poměrně specifický region, jsou zde občané patrioti, nejsme tolik závislí na studentech, takže omezení v akademickém životě se nás tolik netýká,“ říká.

I přesto, že v Jihočeském kraji je zatím krve dostatek, nemocnice bude ráda za každého nového dárce.

Spustit audio

Související