Některá místa v oblasti Solné komory v Rakousku jsou stále nepřístupná. Ještě tam neroztál sníh

Některé turistické stezky v rakouské turistické oblasti Solná komora jsou na začátku letní sezony stále neprůchodné.

Důvodem jsou vysoké hromady sněhu, které v Alpách ve vyšších polohách po extrémní zimě stále neodtály. Pro turisty jsou ale připravené stovky kilometrů dalších stezek a cyklotras, otevřené jsou atrakce u jezer i lanovky na alpské vrcholy.

V hornorakouské části Solné komory, německy Salzkammergut si vrcholky Alp prohlížím z paluby 95 let staré lodi Lisa, která pluje po ledovcovém jezeře Attersee, říká z místa reportérka Mária Pfeiferová.

Kapitán lodi Franz Föttinger považuje modré jezero za nejhezčí v Rakousku. Jeho pobřeží je dlouhé padesát kilometrů, má maximální hloubku 171 metrů a jsou v něm čtyři miliardy kubíků pitné vody.

Počasí má výkyvy

Počasí má v oblasti od začátku roku velké výkyvy, květen byl v Rakousku nejchladnější za téměř třicet let, aktuálně jsou tady pro změnu vysoké letní teploty.

Na zimu s extrémními přívaly sněhu vzpomíná ředitel turistické oblasti Salzkammegut Michael Spechtenhauser, v lednu a v únoru bylo například v lyžařském areálu Loser nebo na Dachsteinu ve výšce přibližně 2000 metrů až tři a půl metru sněhu.

V těchto místech musí turisté ještě počkat, až sníh odtaje, protože některé turistické cesty jsou kvůli sněhu uzavřené.

Vše v provozu

Kvůli technickým důvodům nebo stavebním pracím nejsou v Solné Komoře podle Michaela Spechtenhausera zavřené žádné atraktivity, všechno je otevřené tak jak má být, v zimě byly kvůli sněhu několik dní zavřené lanovky a lyžařské areály, ale ty už jsou připravené na letní provoz, stejně jako lodě na jezerech a muzea.

Češi mají rádi venkovní aktivity…

Podle šéfa Solné komory mají Češi nejraději venkovní aktivity, chtějí chodit po horách a jezdit na kole a nevadí jim špatné počasí. Oproti mnohým Rakušanům jsou venku, i když prší.

Když se Michaela ptám na novinky, tak mluví o rok staré turistické trase, 350 kilometrů dlouhé Salzkammergut BergeSeen Trail rozdělené na dvacet denních etap, které vedou okolo 37 jezer. Teď je v nich ještě po zimě studená voda, ale v létě je dobré vzít s sebou plavky.

Túry jsou dlouhé mezi 4 a 8 hodinami, je dobré mít dobrou kondici, ale tu podle zkušeností čeští turisté většinou mají.

Solná komora se rozprostírá na severním okraji Alp na území tří spolkových zemí. Největší část zahrnuje Horní Rakousko, další území spadá pod Štýrsko a nejmenší část patří pod Salcbursko.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio