Nejmladší český biskup Filip Štojdl teď působí v zachráněném kostele v Mirovicích

15. duben 2017

Jsou tomu dva roky, co vyhořel husitský kostel v Mirovicích na Písecku. Požár tenkrát prakticky zničil celou stavbu z 30. let minulého století, zůstala jen věž a obvodové zdi. Neštěstí ale vzbudilo velkou solidaritu mezi lidmi, a to nejen mezi těmi, kteří do kostela pravidelně chodili.

Na záchranu kostela se vybralo dva a půl milionu korun a svatyně je dnes možná krásnější než předtím. Také ožila různými akcemi, na květen například připravují v kostele výstavu fotografií Karla Cudlína.

Já jsem ale do Mirovic tentokrát přijel kvůli plzeňskému biskupovi Filipu Štojdlovi. „Budova biskupství v Plzni se opravuje, a tak jsme se na čas přestěhovali sem,“ vysvětluje. „Husitská plzeňská diecéze zahrnuje Jihočeský, Plzeňský i Karlovarský kraj a tady jsme napůl cesty mezi Jindřichovým Hradcem a Aší,“ pochvaluje si z hlediska církevní správy praktickou polohu Mirovic.

Jednačtyřicetiletý Filip Štojdl je nejmladším biskupem v Česku. Než se ujal církevního úřadu, působil jako duchovní v Písku. Sloužil nejen mše v kostele, ale také se věnoval sociální a kaplanské službě v domově pro seniory v Písku a Drhovli. „Za desetiletou službu tam jsem hrozně vděčný. I teď jako biskup se stále zabývám problematikou péče o umírající,“ zmiňuje své životní téma.

Vystudovaný teolog si v roce 2010 doplnil vzdělání v tomto směru na olomoucké univerzitě a přednáší lékařům a sestrám, kteří se starají o lidi na konci života. „Velkým problémem je čas. Sestry a ostatní jsou tak zavaleni papírováním, že jim často nezbývá ani půlhodina na to, aby si vyslechli příběhy lidí, o které se starají,“ upozorňuje.

Vyprávění biskupa Filipa Štojdla o vlastním životě, posledních věcech člověka a také velikonoční naději si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši v odkazu výše.

autor: Filip Černý
Spustit audio