Nedostatek kartonu se projevuje i při výrobě kalendářů na příští rok

23. říjen 2021 11:50

Na vánočním trhu budou letos kvůli nedostatku papíru chybět desítky nových knižních titulů. Karton chybí i při výrobě kalendářů. Přesto někteří tiskaři hlásí, že jsou na Vánoce připravení.

Majitel jindřichohradecké společnosti Dastax Petr Komárek se zabývá hlavně tiskem fotografií a fotoobrazů pro fotografy, ale i jejich klienty. „Spotřebu papíru máme značnou, protože všechny fotky se tisknou na fotopapíry. Je to nejzákladnější typ materiálu, který tady používáme, jsou to stovky kilometrů papíru a k tomu hodně litrů inkoustu,“ popisuje.

Jindřichohradecká společnost Dastax se zabývá hlavně tiskem fotografií a fotoobrazů

Největší objem zakázek očekává Petr Komárek v listopadu, kdy u jeho firmy začnou lidé objednávat vánoční dárky z fotografií. Proti zbytku roku bude tisknout zhruba desetkrát víc. I proto se potřebným materiálem začal zásobit s předstihem.

Od konce léta už má ve skladu například palety s papírem na tisk nástěnných kalendářů. „Objednávali jsme na začátku roku a čekali jsme na dodání asi tři měsíce. Ještě jsme to stihli za relativně dobrou cenu, teď jsou ceny horší. Uvidíme, co s tím, jestli se to nebude muset promítnout třeba do poštovného na Vánoce nebo příští rok, ale já doufám, že ne, že to nějak dokážeme zvládnout,“ dodává Petr Komárek. Věří, že požadavky zákazníků, kteří si dárky z fotografií objednají včas, dokáže uspokojit.

Petr Zeman, jednatel jindřichohradecké tiskárny Rain, která se věnuje hlavně reklamnímu tisku, už musel některé zakázky odmítnout. A to jak z kapacitních důvodů, tak právě kvůli chybějícímu materiálu. „Nejhorší jsou kartonáže, chybí nám kartony na stojánky kalendářů. Karton teď není, protože se používá na krabičky od roušek, balení, pro e-shopy. Tyhle materiály nejsou dlouhodobě, akorát v polygrafii je po nich před Vánoci ještě větší poptávka,“ uvádí.

Spustit audio

Související