Návštěvníci píseckých slavností dostanou pamětní minci

8. březen 2006

Písek připraví pro návštěvníky městské slavnosti Dotkni se Písku dárek. A sice pamětní mince. Jednu stranu mince ozdobí nejstarší podoba městského znaku, na druhé bude vyražen obraz Písecké madony, kterou před více než 30 lety ukradli zloději z děkanského kostela.

"Chceme z mincí při slavnostech udělat tradici, měly by i sběratelskou hodnotu," řekl ČTK písecký místostarosta Miroslav Sládek. Město poprvé nechalo mince zhotovit při loňských slavnostech, kdy byl hlavním motivem starý most. Právě v duchu příběhů starého mostu se loni slavnosti odehrávaly a letos v červnu připomenou historii města za doby císaře Rudolfa II.

Písek nechá vyrazit 10.000 mincí za 150.000 korun. Návštěvníci je dostanou ke vstupence na slavnosti, která bude v předprodeji stát 50 a na místě 70 korun. "Vstupné je příjmová složka, ale přesto loni město na slavnosti dávalo asi 600.000 korun," dodal Sládek.

Gotický obraz Panny Marie z roku 1380 byl z děkanského kostela ukraden v 70. letech. Obraz ochránkyně města byl používán při procesích v době ohrožení města a při slavnostech. Na pravém bočním oltáři nyní obraz Písecké madony nahrazuje kopie.

autor: čro čb
Spustit audio