Návštěvníci Nové Bystřice mohou vyrazit na prohlídku města s urozenou dámou z 16. století

22. červenec 2019 13:42

Vedoucí novobystřického informačního střediska se promění v Lucii Otýlii a zájemce provede městem. Ukáže jim bývalou šatlavu i kostel, v jehož zdi je podle legendy zazděné srdce Adama Pavla Slavaty.

Komentované prohlídky Nové Bystřice pořádá Informační středisko každé úterý. Jejich začátek je vždy na náměstí Míru. „Ukážeme návštěvníkům pozůstatky hradeb, secesní domy na náměstí, park, zámek a kostel,“ jmenuje nejvýznamnější památky vedoucí informačního střediska Kristýna Mitášová.

Ta se během prohlídky díky kostýmu promění v urozenou dámu z 16. století. „Je to kostým Lucie Otýlie z Hradce, to je matka Adama Pavla Slavaty, jehož srdce uloženo ve zdech bystřického kostela,“ dodává Mitášová.

Nedaleko Landštejna můžete navštívit kostel, který je starší než sám hrad

Kostel svatého Jana Křtitele v Pomezí

Kostel svatého Jana Křtitele v Pomezí je starší, než sám hrad Landštejn. Dochovaly se v něm původní fresky a archeologové odhalili i některé přestavby.

Prohlídky budou začínat každé úterý ve třináct hodin a třicet minut. Stihnout je tak můžou i lidé, kteří do města přijedou úzkokolejkou. „Prohlídka bude trvat asi čtyřicet pět minut, okruh nemá ani kilometr, takže jej zvládnou jak malé děti, tak senioři,“ uzavírá Mitášová.

Maximální počet účastníků komentované prohlídky je dvacet. Místa proto průvodkyně doporučuje předem rezervovat. V případě, že by zájem překročil tento počet, je informační středisko připravené přidat další mimořádné termíny.

Spustit audio

Související