Mírovému náměstí v Nové Bystřici vrací historickou podobu, připomenou i zbořené domy

12. duben 2019 14:46

Náměstí v Nové Bystřici bude mít znovu historickou podobu. Už loni nechalo město nahradit asfaltové plochy před radnicí kamenným dlážděním a letos bude rekonstrukce pokračovat.

„Ve druhé etapě budeme dělat jižní část náměstí, chodník do zatáčky směrem na Jindřichův Hradec plus takovou malou spojku,“ popisuje tajemník městského úřadu Rudolf Hubinger. Předpokládaný rozpočet je kolem dvou milionů.

„Důležité je, že to bude mít stejnou linku jako zbytek náměstí, bude to tím samým způsobem dlážděné,“ dodává.

Kromě toho se v dlažbě objeví i erby pro město významných šlechtických rodů. „Měly by to být erby nejvýznamnějších rodů, kterým Bystřice patřila, to znamená páni z Landštejna, Krajířové z Krajku a Slavatové,“ připomíná Rudolf Hubinger.

Černé stěny a kamna vyrobená z děla. V Nové Bystřici obnovují šatlavy z 19. století

V Nové Bystřici obnovují šatlavy z 19. století. Renovace se blíží ke konci

Samým blahem, jedním tahem srdce z lásky maluju, prozpěvuje si Václav Neckář v pohádce Šíleně smutná princezna, zatímco uhlíkem kreslí na bílé stěny šatlavy srdce. Ve skutečnosti vězňům v podobných kobkách do zpěvu asi tolik nebylo. Potvrzují to i tři šatlavy z 19. století, které teď obnovují v Nové Bystřici.

Město už připravuje i třetí a zároveň poslední etapu rekonstrukce.

Při ní chce nejen obnovit chodníky v západní části náměstí, ale připomenout i to, že v místě do 60. let minulého století stály domy. „V dlažbě by měly být vyznačeny půdorysy těch domů, které si mnozí z nás ještě pamatují. Doplní to cedulky s informacemi,“ vysvětluje tajemník.

Architektonická studie na rekonstrukci západní části náměstí už je téměř hotová. Radnice s ní seznámí nejen zastupitele, ale i obyvatele města.

Spustit audio

Související