Landštejn letos láká na kamenné dělové koule z dob dobývání hradu husity

6. duben 2019 14:31

O týden později než ostatní památky se nv sobotu 6. dubna otevírá Landštejn. Zřícenina původně románského hradu uprostřed přírody České Kanady láká k výletům stovky návštěvníků a objekt i po mnoha staletích vydává svá tajemství.

I když by se mohlo zdát, že zřícenina středověkého hradu nemůže návštěvníky už ničím překvapit, letos tam lidé uvidí nové nálezy. „Především budou nově vystaveny nálezy ze studny, kterou jsme vyčistili loni na podzim,“ říká kastelánka Eliška Niederová.

Na dně studny leželo šedesát kamenných dělových koulí z období dobývání hradu husity. „Tyto koule už jsou připraveny na pyramidě hned za vstupní bránou, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout. Veliká koule s kamenickou značkou, jejíž původ zatím neznáme, bude vystavena v expozici společně s dalším popisem,“ doplňuje Eliška Niederová.

Už příští víkend, tedy 13. a 14. dubna, se Landštejn připojí k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel. Po oba dny se můžete vydat na komentovanou prohlídku s průvodcem, který se zaměří na historii a stavbu hradu v 16. století.

Zámek Červená Lhota přišel o typickou kulisu. Rybník bude celou zimu bez vody

Zámek Červená Lhota přišel o typickou kulisu. Rybník je vypuštěný a čeká ho odbahňování

Zámek Červená Lhota se už neodráží ve vodní hladině. Místo toho stojí uprostřed hromad bláta. Národní památkový ústav totiž začíná vodní nádrž odbahňovat.

„Ještě máme úplnou novinku na Velikonoce, kdy přijedou historická řemesla. Budou ukázky před hradní bránou, což jsme zatím na Landštejně neměli,“ připomíná kastelánka.

Jihočeské památky v sezóně často ožívají nejen jarmarky, ale i hudbou nebo divadlem. Výjimkou nebude ani hrad Landštejn. „Hned na začátku června vystoupí skupina historického šermu s turnajem na koních. To je velice vděčné a bude se to odehrávat v prostorách, které nejsou běžně návštěvníkům přístupné,“ zve Eliška Niederová.

Spustit audio

Související