Naučnou stezku Soumarské rašeliniště prošli první turisté a nešetřili chválou

25. květen 2012

Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava otevřela ve čtvrtek u příležitosti Evropského dne parků novou naučnou stezku.

Nazývá se Soumarské rašeliniště a návštěvníkům na ploše 85 ha představuje vývoj i současný stav původního údolního vrchoviště. Naučná stezka měří 1520 metrů a vede místy, kde se až do roku 2000 průmyslově těžila rašelina.

Vedoucí oddělení vztahů s veřejností na správě Národního parku Šumava Josef Štemberk upřesnil, kdy ji turisté mohou navštívit: „Protože je to území národního parku, které je volně přístupné, tak se sem může kdykoli. Ale je doporučení chodit sem v období mimo aktivní činnost tetřívka, což je od konce května do konce října, a také tu nechat zimní klid. Stezka je zahrnuta do výprav Průvodci divočinou, to je pak možné objednat si kdykoli průvodce stezkou, ať už pro skupinu zájezdovou, školní a tak dále.“

Cestu za poznáním návštěvníkům usnadní chodník, který je z jedné třetiny vyroben z dřevěných fošen. Naučná stezka Soumarské rašeliniště vede po pozemcích města Volary, které je správě šumavského parku pronajalo na deset let. Starostka Volar Martina Pospíšilová (z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst) zpřístupnění přírodní zajímavosti považuje za zpestření nabídky pro návštěvníky regionu.

„Samozřejmě Soumarský most a rašeliniště jsou krásné. Teď to půjde zase do přirozeného přírodního cyklu a lidi budou mít možnost to vidět. Z vyhlídky je krásný výhled, takže si myslím, že turisté budou nadšeni, až to uvidí,“ nešetřila chválou Pospíšilová.

Vyhlídková věž naučné stezky Soumarské rašeliniště

Slova starostky Volar potvrdila jedna z prvních návštěvnic nově otevřené naučné stezky Věra Mothejlová. Nadšeně plánovala, jak na procházku vyrazí znovu se sestrou a příště s sebou vezme i vnoučata: „Jsme nadšení, já sem tu byla na podzim, je tu nádherně, ticho klid, už plánuji, že sem půjdu víckrát za léto i s vnoučaty.“


Suchou nohou do rašelinišť
Přeshraniční projekt naučné stezky Soumarské rašeliniště získal finanční podporu 85 tisíc euro, což je 85 procent z celkových nákladů. Projekt s názvem Suchou nohou do rašelinišť má v Bavorsku ode dneška obdobu u obce Haidmühle, kde bavorští partneři mapují průmysl na vsi a také těžbu v rašeliništi Haidfilz.

Otec Martina Jandy z Volar patřil do pracovního kolektivu, který u Soumarského mostu těžil rašelinu. Provoz na dobývání rašeliny nedaleko nástupního místa pro splouvání řeky Vltavy definitivně utichl v roce 2000. Následně se začalo uvažovat o turistickém využití této lokality, jenže ta byla velmi zplundrovaná.

Až ve čtvrtek, u příležitosti Evropského dne parků, se návštěvníci Šumavy dočkali oficiálního otevření naučné stezky Soumarské rašeliniště. Zúčastnili se ho zástupci Správy Národního parku Šumava, představitelé města Volary, coby zástupci majitele pozemků, a mezi prvními turisty také reportér Václav Malina, který se Martina Jandy vyptával na proměny rašeliniště od časů, kdy poskytovalo živobytí jeho otci.

Naučnou stezku Soumarské rašeliniště navštívili první turisté

Na naučnou stezku Soumarské rašeliniště se můžete vydat od čtvrtka i vy. Příjemná a zajímavá procházka je dlouhá 1520 metrů a hodí se na ni pevná obuv. Opatrnosti na ní nezbývá zejména za deštivého počasí.

autor: Václav Malina
Spustit audio