Naučnou stezku, která povede Chlumem u Třeboně, připravují žáci místní základní školy

10. říjen 2024 15:40

Základní škola v Chlumu u Třeboně má svůj vlastní žákovský parlament. Děti tak můžou ovlivnit chod školy a víc se zapojit do příprav školních akcí. Zástupci žákovského parlamentu se teď ale pustili do díla, které přesahuje hranice školy. Chtějí totiž pomoct místu, kde žijí. Rozhodli se podpořit turistický ruch a vytvářejí společně naučnou Stezku Chlumem.

Zástupci školního parlamentu sedí v lavicích a pracují samostatně na počítači. Učitelka Tereza Suchá mezi nimi prochází, u každého se zastaví. Společně vytvářejí Stezku Chlumem – naučné panely o historii městyse. Něco takého totiž v Chlumu u Třeboně chybí.

„Je to novinka, nikdo tu nic takového nebylo. Dole, kde se nachází infocentrum a různé obchody, byla malá tabulka se zmínkou o Mikuláši Ruthardovi, ale tohle bude o všech slavných lidech spojených s Chlumem,“ vysvětluje žákyně místní základní školy Ema Bednářová.

Její spolužáci tak například připravují informace o básníkovi Františkovi Hrubínovi, který v Chlumu u Třeboně často pobýval a tvořil.

I když stezka ještě není hotová, metodička prevence Tereza Suchá z ní má radost už teď. Samotný proces vzniku totiž děti hodně naučí. „Mám z toho upřímnou radost a myslím, že to plní svůj účel – stmeluje to třídy, děti fungují úplně jinak, musí pracovat doma na něčem, z čeho nebudou mít známku, přesto práce nosí. A mám pocit, že ony vědí, že to dělají pro ten Chlum,“ popisuje.

Čtěte také

Samotní žáci potvrzují, že se při přípravě stezky leccos naučili. „Já jsem se naučil trochu ovládnout svůj stres a nestydět se.“ „Naučil jsem se hodně s počítačem a komunikovat s lidmi.“ „Naučilo mě to hodně o historii Chlumu, která je fakt skvělá, a jsem ráda, že ji to takhle pěkně shrneme.“

Stezka bude mít celkem sedm stanovišť a podle externího pracovníka školy Jana Březovského rozhodně nepůjde jen o nudný výčet historických údajů. „Na každé zastávce bude fiktivní rozhovor s osobností, ten bude v audioverzi k stažení pod QR kódem,“ prozrazuje.

Hotovou stezku plánují děti představit veřejnosti v Chlumu u Třeboně na tradiční Májové slavnosti.

Spustit audio

Související