Nárůst počtu výjezdů ke Covid pozitivním pacientům komplikuje práci zdravotnické záchranné službě

29. říjen 2020 12:20

Nárůst počtu výjezdů, množství záchranářů v izolaci nebo práce v ochranných oblecích. To je výčet několika problémů, které komplikují práci zdravotnické záchranné službě. Ředitel jihočeských záchranářů Marek Slabý apeluje, aby lidé promysleli, jestli pomoc záchranářů skutečně potřebují.

„Chtěl jsem poprosit, aby lidé rozumně zvážili, jestli opravdu musí do nemocnice, abychom udržovali kapacity stále průchodné tak, aby my jsme byli schopni reagovat i na situace, které nemají s Covidem vůbec nic společného," říká Marek Slabý.

Průběh epidemie Covid-19 v podzimních měsících se podle jeho slov významně liší od první jarní vlny a situace je velmi složitá a náročná nejen pro personál v nemocnicích, ale i pro pracovníky zdravotnických záchranných služeb. Na rozdíl od jara nebojuje Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje zatím s nedostatkem ochranných prostředků, ale neklesá bohužel počet výjezdů k banalitám a naopak narůstá raketově počet výjezdů k Covid pozitivním pacientům.

V pondělí 26. října bylo v karanténě nebo izolaci celkem 48 lékařů a záchranářů, což je téměř 10% z celkového počtu. Nejhorší situace je na zdravotnickém operačním středisku, kde je v izolaci 50 % všech dispečerů.
Marek Slabý, ředitel ZZS Jihočeského kraje

To nejen zvyšuje riziko nákazy pro záchranáře, ale znamená to i významnou pracovní zátěž z důvodu nutnosti pracovat trvale v ochranných oblecích a respirátorech, což při tomto typu práce rozhodně není optimální ani pro záchranáře, ani pro pacienty," doplňuje ředitel  jihočeských záchranářů.

Dalším nepříjemným aspektem je nutnost dezinfekce sanitních vozidel po téměř každém výjezdu, což je nejen zvyšuje pracovní zátěž, ale vytváří významný časový stres, neboť je nutno dodržovat adekvátní lhůty pro působení jednotlivých typů dezinfekčních postupů a sanitní vozidlo je po dobu dezinfekce nepoužitelné k dalšímu výjezdu. Velikým problémem se stává, stejně tak jako v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních, poměrně vysoký počet záchranářů v izolaci (tedy nakažených) nebo v karanténě. Pokud by tento trend pokračoval, museli bychom bohužel postupně snižovat počet zasahujících posádek, neboť nahradit samostatně pracujícího záchranáře, lékaře nebo řidiče vozidla záchranné služby dobrovolníkem z jiného oboru je velice obtížné až nemožné.

S nákazou Covid-19 a poklesem počtu zaměstnanců ve službě se potýkají také záchranáři z Jihočeského kraje.

V pondělí 26. října bylo v karanténě nebo izolaci celkem 48 lékařů a záchranářů, což je téměř 10% z celkového počtu. Nejhorší situace je na zdravotnickém operačním středisku, kde je v izolaci 50 % všech dispečerů.

Krom běžné výjezdové činnosti se pracovníci zdravotnických záchranných služeb podílejí na transportech pacientů mezi nemocnicemi, v řadě krajů na činnosti mobilních odběrových týmů, odběrových míst a dalších činnostech.

Čtěte také

Je třeba si uvědomit, že přesto, že hlavním problémem zdravotnictví je v současné době pandemie COVID 19, neubývá náhlých úmrtí, infarktů myokardu, srdečních selhání, cévních mozkových příhod, těžkých nehod, úrazů a dalších závažných stavů. Stejně jako před pandemií COVID, jde stále o situace a stavy, kdy potřebujeme okamžitý zásah zdravotnické záchranné služby a volné lůžko na ARO, kardiologii, traumatologii, neurochirurgii, interně a jiných odděleních," shrnul Marek Slabý a uzavírá:

Prosíme tedy občany, aby nepodléhali přemrštěným obavám, strachům a děsům, nevolali záchrannou službu ke každé teplotě, kašli, nebo hodinu trvajícímu zadýchání po námaze a pečlivě zvažovali, proč záchrannou službu volají a nejedná – li se o skutečně závažný stav, využili konzultaci s praktickým lékařem, ambulantním specialistou nebo návštěvu patřičné ambulance. Umožní tak záchranné službě reagovat ihned a adekvátně v situaci, kdy jde o ohrožení života či zdraví a současně nebude docházet k blokaci nemocničních lůžek, kterých je v této době těžký nedostatek."

 

autoři: Kristýna Barchini , Zdeněk Zajíček | zdroj: ZZS Jihočeského kraje
Spustit audio