Národní park Šumava podle hnutí Duha povolil kácení v rezervaci Boubínský prales

22. listopad 2019 09:44

Lesy České republiky budou moci kácet kůrovcové stromy na většině území přírodní rezervace Boubínský prales. Podle zástupců Hnutí Duha to povolila správa šumavského parku, která státnímu podniku udělila výjimku. Ekologové s postupem nesouhlasí a odvolají se proti němu.

Lesníci nebudou moci kácet úplně všude. „Nejvzácnější oplocené jádro Boubínského pralesa o rozloze asi 47 hektarů zůstane nedotčené,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Lesy České republiky podle něj žádaly o výjimku ke kácení na většině rezervace, která čítá zhruba 700 hektarů. A právě tuto výjimku měl národní park udělit.

Odborník na lesní ekosystémy Hnutí Duha Jaromír Bláha připouští, že v částech rezervace naopak správa asanaci kůrovcové kalamity zpřísnila. Podle něj ale výjimka povede k vytvoření holin v nejpřísněji chráněném přírodním území.

„Část rezervace Boubínský prales jsou horské smrčiny, smrčiny přirozeného charakteru, které kácení může destabilizovat do té míry, že lesy pak rozvrátí vítr, jako se to stalo po orkánu Kyrill na Knížecím Stolci, v Boleticích nebo na centrálním hřebeni Šumavy. Tím, že se porosty otevřou, je vítr zničí. To teď bohužel hrozí také v národní přírodní rezervaci Boubínský prales,“ uvedl.

Mluvčí státního podniku Eva Jouklová potvrdila, že Lesy České republiky obdržely rozhodnutí o výjimce do datové schránky. Podle ní je ale obsáhlé, a proto se k němu vyjádří až po jeho prostudování. Zda správa parku žádosti vyhověla v plné míře, zatím nepotvrdila.

Čtěte také

Už dříve v rozhovoru pro Český rozhlas uvedla, proč je podle lesníků nutné v přírodní rezervaci kácet porosty. „Asanace kůrovcových stromů není bez vydání výjimky možná. Těžbou chceme zabránit totálnímu rozpadu porostů v rezervaci i napadení okolních hospodářských lesů. Naším cílem není vytvářet holiny, ale účinně zasahovat proti kůrovci a moci okamžitě reagovat. V jádru rezervace samozřejmě těžit nechceme,“ připomněla.

Podle mluvčího šumavského národního parku Jana Dvořáka správa rozhodnutí odeslala všem účastníkům řízení, a protože stále běží lhůta k odvolání, nemůže se k celé věci blíže vyjadřovat.

Jan Dvořák ale poukázal na to, že zásahy v národní přírodní rezervaci Boubín byly doposud povolené už na základě rozhodnutí z roku 2015. Aktuální žádost Lesů České republiky i stanovisko Národního parku Šumava podle něj odráží situaci zvýšeného výskytu kůrovce.

Ekolog Jaromír Bláha dodal, že Hnutí Duha se proti rozhodnutí odvolá a konečné slovo by tak mělo mít ministerstvo životního prostředí.

Spustit audio

Související