Náměstek jihočeské hejtmanky má nemoc covid-19. Celá rada i hejtmanka jsou v preventivní karanténě

8. září 2020 08:13

Někteří krajští radní absolvovali testy už v pondělí, další je podstoupí v úterý. Ve čtvrtek by mělo zasedat krajské zastupitelstvo, možné ale je, že bude zrušeno.

Náměstek jihočeské hejtmanky Jaromír Novák (ČSSD) má nemoc covid-19. Celá rada včetně hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) je v preventivní karanténě.

Hejtmanka půjde na test v úterý. Zdrojem nákazy byl podle ní krajský úředník, který se zúčastnil jednání radních a pak měl ještě schůzku se dvěma náměstky.

Čtěte také

„Ti šli na testy a jeden z nich je pozitivní. Bude další epidemiologické šetření. Dnes jsme si dali poradu videokonferenčně, abychom se nesetkali, preventivně pracujeme z domova. Já a ještě další dva kolegové jdeme na test zítra. Běží nám karanténa. Musíme se chovat tak, abychom neohrozili ostatní, budeme úřadovat přes techniku," řekla Stráská.

Program a všechny kontakty s veřejností zrušili radní už v pondělí. V úterý by měl hejtmance právník říci, zda je možné, aby ve čtvrtek zasedlo krajské zastupitelstvo.

Náš právní řád takovou situaci nezná, kdyby celá rada, která řídí zastupitelstvo a předkládá materiály, byla v karanténě. Rozhodneme zítra (v úterý)," řekla Stráská. Dodala, že zasedání lze odložit. Preventivně dnes zůstal doma i náměstek pro dopravu Jiří Švec. Na testu byl v pondělí. Čeká, až se od hygieniků dozví výsledek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související