Nadšený důchodce Luděk Fyrbach objevil kouzlo kiteboardingu. Adrenalinový sport se učil na sněhu

19. srpen 2021

Luděk Fyrbach je původní profesí učitel na průmyslové škole, jinak ovšem nadšený meteorolog amatér. Neustále hlídá vítr. Ne kvůli předpovědím počasí jako takovým, ale kvůli své další vášni – windsurfingu.

Windsurfingu se věnuje už 35 let. Jak říká, za léta se tento sport hodně proměnil. A přivedl ho i ke svým moderním odnožím, které také využívají prkna a plachty, jako je třeba kiteboarding.

„Kiteboarding je sport velmi zajímavý pro mladou generaci. Člověk se při něm rychle učí a během několika dnů už může začít jezdit tak, že z toho má dobrý pocit. Zatímco na windsurfingu se pro dobrý pocit musí nejprve dostat do skluzu, a to může trvat třeba i několik let, tady to je otázka dnů,“ říká zkušený osmašedesátník Luděk Fyrbach.

Luděk Fyrbach

Jak kiteboardování vypadá? „Kite je v podstatě drak, který letí a pohání board, to znamená desku. Ta jede po vodní hladině a člověk si tím drakem řídí tah a směr jízdy. Tento sport se dá provozovat nejenom na vodě, ale i na sněhu nebo také třeba na louce,“ vysvětluje muž, který právě takto s kitebordingem začínal.

„Já jsem se ke kiteboardingu dostal vlastně tak, že jsem hledal nějakou náplň pro zimu. V létě jsem jezdil po vodě a v zimě jsem byl nešťastný. Tak jsem objevil kiteboarding. Nejprve jsem se ho naučil na sněhu, potom na louce, kam jsem si pořídil takovou tříkolku – buggy. Drak tu tříkolku táhne a dosahuje se tak obstojné rychlosti. Občas ji i vznese, zvlášť při otočkách, kdy si člověk musí buggy přidržet, aby z ní nevypadnul,“ popisuje Luděk Fyrbach.

Sportovat s rozumem a respektem

Souhlasí s konstatováním, že je to nebezpečný sport: „Nebezpečí u nás spočívá hlavně v tom, že vítr je tady nestabilní, velmi poryvový. Člověk do poslední chvíle neví, že ten náraz větru přijde. A ono ho to vznese a potom jím někam mrští. Jsou případy, kdy se lidé zabili po nárazu do stromu, auta, kamene a podobně. Chce to nemít strach, ale zároveň být opatrný. Sportovat s rozumem a s respektem.“

To lze podle Luďka Fyrbacha, kterému je 68 let, v jakémkoli věku. Stačí zaplatit si kurz pro začátečníky, pak pro pokročilé a postupně získávat zkušenosti. A vášeň na zbytek života je tady. Žít s takto zapáleným surferem je podle jeho slovy mimořádně náročné, ale jemu samému se tato rodina sportů odmění velkou spoustou radosti, zážitků a vzrušení.

Celý rozhovor s Luďkem Fyrbachem, milovníkem windsurfingu a podobných sportů, si poslechněte online.

Spustit audio

Související