Nadšenci zachránili zámek v Červené Řečici. Někdejší sídlo arcibiskupů brzy otevřou lidem

17. červenec 2022 12:06

Na zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku finišují záchranné práce. Někdejší sídlo arcibiskupů bylo svého času téměř před rozpadem. Jeho záchrana se nadšencům ze soukromého družstva povedla během pouhého jednoho roku, spolkla sto milionů korun a dokonce skončí dřív, než bylo původně v plánu.

„Obnova je složitá, protože při průzkumech se nalezlo asi dvanáct vrstev omítek a ve spolupráci s památkáři se musela stanovit ta, podle které se celkový návrh realizuje,“ ukazuje v už téměř opravené místnosti zámku v Červené Řečici Daniel David z družstva Zámek Šebestián, které toto někdejší sídlo arcibiskupů vlastní.

Památka byla svého času jednou z nejohroženějších v kraji. Zámek tak dlouho chátral, že málem spadnul. Teď se tady ale usilovně pracuje. „Součástí projektu, na kterém se momentálně pracuje, je například bývalá ložnice arcibiskupa ve vstupním křídle. Další prostory na záchranu ještě čekají,“ dodává Daniel David.

Opravy mají podle plánu skončit v příštím roce, ale vypadá to, že vše bude hotovo dříve. „Zatím to vidíme na září letošního roku. Pak bude zámek zpřístupněný veřejnosti. Bude tady prohlídkový okruh, potom se nabízí informační centrum obce plus obřadní síň. S obcí spolupracujeme velice dobře,“ uvádí Daniel David.

Družstvo uvažuje také o tom, že by zámek v Červené Řečici mohl být jedinou českou památkou se stálou projekcí videomappingu. První návštěvníci se sem pravděpodobně podívají už na jaře příštího roku.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související