Nad Budějovicemi burácel válečný bombardér, bude se sem vracet častěji

8. srpen 2018 10:49

Zrcadlově lesklý bombardér B-25 Mitchell z letecké kolekce týmu Flying Bulls zavítal na letiště v Českých Budějovicích. Stejný typ sloužil za druhé světové války například nad Pacifikem nebo v oblasti Středozemního moře.

Na jih Čech přiletěl ze své domovské základny v rakouském Salzburgu a vracet by se měl častěji. Jeho piloti totiž chtějí na českobudějovickém letišti i s dalšími stroji trénovat sestavy na letecké dny.

Stroj byl vyroben v roce 1944, takže se bojového nasazení už nedočkal, ale i tak má za sebou poutavou historii. „Konkrétně tenhle stroj těsně po válce přestavěli na hasící letadlo, takže během své kariéry pomohl likvidovat pár požárů v Kanadě a Spojených státech. Poté ho předělali na normální letadlo a až do konce 90. let sloužil v aeroklubu v Kansasu, odkud se dostal k nám do Salzburgu,“ líčí pilot Raimund Riedmann.

Létající býci neboli Flying Bulls, mezi které patří i Raimund Riedmann, jsou špičkoví piloti, kteří předvádí své umění na leteckých dnech po celém světě. V jejich kolekci jsou i další unikátní stroje nejen z druhé světové války.

S nimi chtějí na Letišti České Budějovice do budoucna trénovat. „Je to pro nás opravdu dobrá volba a těšíme se, že tohle letiště budeme moci využívat. Navíc to tu známe, protože už jsme tu párkrát byli. Líbí se nám místní prostředí, lidé, ale také samozřejmě pivo, které tu máte,“ směje se pilot.

Bombardér B-25 Mitchell se na stojánce letiště moc neohřál a odletěl zpátky do Salzburgu. Už v příštím roce by se ale měl vrátit a zůstat o něco déle.

Piloti bojují o titul mistra světa v bezmotorovém létání. Rozhoduje fyzička i psychika

Mistrovství světa v bezmotorovém létání na letišti Hosín u Českých Budějovic

Tři druhy větroňů s největším rozpětím křídel vůbec poprvé soutěží na mistrovství světa v bezmotorovém létání. To se koná na hosínském letišti u Českých Budějovic.

Podle ředitele Letiště České Budějovice Ladislava Ondřicha je místní přistávací dráha pro piloty Flying Bulls atraktivní hned z několika důvodů. „Oni před sezónou potřebují letiště, které má velkou zpevněnou plochu a zároveň nemá až tak silný provoz jako na letištích, kde přistávají každých pár minut letadla. U nás se dá provoz dostatečně skloubit s jejich výcvikem,“ vysvětluje.

Na jihu Čech by se tak měla prohánět i další vzácná letadla z kolekce salzburských hangárů. „Oni jsou u nás do padesáti minut, destinace je pro ně výhodná, samozřejmě je pro ně výhodná i cenová politika, protože jsou tady příznivější poplatky než v Rakousku,“ dodává Ladislav Ondřich.

Podle Raimunda Riedmanna můžeme další Létající býky nad Českými Budějovicemi očekávat příští rok na přelomu března a dubna.

autor: mvo
Spustit audio

Související