Piloti bojují o titul mistra světa v bezmotorovém létání. Rozhoduje fyzička i psychika

30. červenec 2018 14:45

Tři druhy větroňů s největším rozpětím křídel vůbec poprvé soutěží na mistrovství světa v bezmotorovém létání. To se koná na hosínském letišti u Českých Budějovic.

Piloti kluzáků se sem sjeli z téměř třiceti zemí. Své zástupce tu má kromě České republiky třeba i Brazílie nebo Japonsko. Se vzletem větroňům na startovací ploše pomáhá letadlo zvané čmelák.

Členem jedné z českých posádek je Michal Lešinger, který létá už 35 let a za tu dobu strávil ve vzduchu asi 4500 hodin. „Při vzletu nás vytáhnou do 600 metrů nad zemí, tam se odpojíme a začneme využívat stoupavé proudy,“ popisuje.

Vedle české posádky se do větroně chystají nastoupit dva slovenští piloti, kteří se ještě předtím rozcvičují. „Je potřeba trochu rozhýbat klouby,“ vysvětlují.

Reportérce Českého rozhlasu ale také prozrazují, co dělají, když se jim chce ve větroni na záchod. „Vezmeme sáčky, naplníme je a vyhodíme okýnkem. Ano, není to příliš ekologické, ale bez toho to nejde,“ usmívá se Ľubomír Jakubčák.

Snést se tak dlouho ve vzduchu s jedním člověkem také není úplně jednoduché. „Musím přiznat, že to zvládám horko těžko. Je to náročné, když máme na jednu věc dva rozdílné názory a nemůžeme se rozhodnout, kterou cestu zvolíme,“ přiznává Branislav Jesenský.

A jaké jsou základní předpoklady pro to stát se mistrem světa v bezmotorovém létání? „Lepší letadlo, lepší výkony, dále fyzická způsobilost, ne každý vydrží letět osm hodin. Třetí věcí je osobní příprava, mentální trénink, pokud na to pilot není připravený, nedokáže se oprostit od svého ostatního života, zpravidla pak nepodá úplně špičkový výkon,“ říká organizátor soutěže Petr Kluger.

Mistrovství světa v bezmotorovém létání potrvá na hosínském letišti u Českých Budějovic až do 11. srpna.

Spustit audio

Související