Na táborech platí kvůli koronaviru přísnější opatření. Hygienici zatím závažnější nedostatky neodhalili

17. červenec 2020 08:38

Desinfekce na každém rohu a přísnější hygienická nařízení. Takové novinky patří k letošním letním táborům, které právě navštěvují hygienici při pravidelných kontrolách. Třetinu z nich provedou na jihu Čech, kam jezdí na tábory nejvíc dětí z celé republiky.

Na táboře nedaleko Purkarce na Českobudějovicku si hygienička Jana Němcová prohlédla mimo jiné jídelnu a kuchyni. „Nejdřív se podíváme na celkový prostor, jestli je možnost oddělit pracovní plochy, kde se zpracovávají potraviny syrové a vařené, prohlédneme zásobování, lednice, hygienické zázemí, zdravotní průkazy personálu,“ popsala.

Areálem hygieniky provázel hlavní vedoucí tábora Pavel Bouda. „Na tábor jako hlavní vedoucí jezdím už osm let. Do oddílu jsem vstoupil v roce 1997 a od té doby jsem prošel různé funkce, zažil jsem různá tábořiště i několik kontrol,“ řekl.

Hygieniky tentokrát zajímalo nejen sociální zařízení nebo ubytování dětí, ale třeba také to, jestli jsou na táboře dezinfekční prostředky. „Visí všude v rozprašovačích a také jsme proškolili děti, co mají a nemají s dezinfekcí dělat, což je v tuto chvíli asi největší problém,“ dodal Pavel Bouda s úsměvem.

Letos je totiž nutné na táborech dodržovat mimořádná opatření související s koronavirem. „Zajímá nás, jestli se nevrátili ze zahraničí, děti nesmí pomáhat při úklidu, maximálně uklízí svoje chatky, nesmí vypomáhat při přípravě pokrmů. Pokud je na táboře více dětí, je potřeba je rozdělit do oddílů,“ vyjmenovala ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Na táboře nedaleko Purkarce hygienici žádné nedostatky neobjevili. V jižních Čechách zatím udělili dvě sankce celkem za čtyři tisíce korun, důvodem byla nekompletní zdravotní dokumentace dětí.

Spustit audio

Související