Na svátek Josefa s letošním jubilantem, legendou české dechové i populární hudby Josefem Zímou

Jméno, které by právě 19. března mělo být hojně v různých variantách vyslovováno, je Josef. S charakterem a náladou svátku svatého Josefa souzní i hudební obsah Koncertních ozvěn od Tří lvů. 

Jejich hlavním aktérem je nejslavnější žijící nositel tohoto důstojného křestního jména v české populární, potažmo dechové hudbě Josef Zíma. Navíc za necelé dva měsíce oslaví populární zpěvák, herec, dabér i moderátor velké jubileum – devadesáté narozeniny, na což nepřímo upozorníme i touto půlhodinkou.

V listopadu roku 2008, tedy před více než třinácti roky, vystoupil Josef Zíma za doprovodu orchestru Jiřího Sládka ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Program koncertu byl reprezentativní ukázkou jeho širokého žánrového rozpětí – Josef Zíma ve skvělé formě zpíval písničky jak z dechovky, tak populární a swingové hudby. Nadšené publikum samozřejmě zaujal a pobavil i průvodním slovem.

Vzhledem k tomu, že třináct roků a čtyři měsíce je docela dlouhý čas, během nějž se leccos změnilo, je dobré tento bezesporu dobrou náladu přinášející koncert vnímat i jako působivý dokument doby a vzpomínku na některé osobnosti, které už mezi námi nejsou – například hudebního skladatele Blahoslava Smišovského, autora Písničky pro mámu, kterou Josef Zíma také zazpíval.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.