Na Šumavě možná přibudou skibusy

23. leden 2006

Správa šumavského národního parku uvažuje o tom, že v příští zimní sezoně zavede skibusy na trase Špičák - Modrava a zpět. Chtěla by tak lyžařům umožnit spojení, které v této oblasti chybí. Správa nyní hledá možnosti financování projektu, řekl ČTK mluvčí národního parku Radovan Holub.

"Například lyžaři, kteří vyjeli na vícedenní pobyt na Železnorudsko kvůli sjezdovému lyžování na Špičáku, si tak budou moci na jeden vyjet skibusem na Modravu a vyrazit do běžeckých stop, a naopak. Máme už podporu obce Modrava i dalších subjektů," uvedl Holub. Správa národního parku dosud provozuje v letní sezoně pět takzvaných zelených autobusových linek, nyní chce tedy služby rozšířit i na zimu. Na financování zelených autobusů se kromě správy podílí Plzeňský a Jihočeský kraj, část peněz získává z fondů Evropské unie. Podobně by se i do financování lyžařské linky mělo zapojit více subjektů, uvedl Holub. Připomněl, že ačkoliv letos byly zelené autobusy kvůli deštivému počasí ztrátové, neuvažuje správa parku o jejich zrušení. "Buď v příští sezoně zúčastněné strany přidají více peněz nebo musíme hledat ještě jiné zdroje. Sama správa tento projekt není schopna financovat," uvedl.

Zelené autobusy přepravily letos zhruba 96.000 cestujících, zatímco loni 111.000. Léto bylo nadprůměrně deštivé. Zatímco dlouhodobý normál srážek v oblasti je v červenci 114 a v srpnu 116 milimetrů, letos jich tam spadlo téměř dvakrát tolik. Projekt stál v roce 2005 zhruba 1,3 milionu korun. Na jeho financování se podílela správa parku 64 procenty, Jihočeský kraj osmi procenty, Plzeňský kraj 15 procenty a 13 procent tvořily granty z evropského fondu Phare.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio