Na Silvestra venčete psy jen na vodítku a omezte vycházku na minimum, radí veterinářka

30. prosinec 2021

V době pandemie koronaviru přibylo majitelů psů a koček. Projevuje se to i na velké návštěvnosti českobudějovické veterinární kliniky Vltava. „Je také víc lidí, kteří si vzali psy z množíren. Spolky dávají tato zvířata do dobrých rukou,“ doplňuje veterinářka Lucie Míková.

V poslední veterinární poradně magazínu Máme rádi zvířata v roce 2021 zavzpomínala i na některé pacienty.

„Někteří psi už čekají v ordinaci na pamlsek. Například fenka francouzského buldočka Pipa by za žrádlo dala život,“ usmívá se Lucie Míková, „když ho dostane, pak teprve spolupracuje.“

Dalším pacientem byl osmdesátikilový bernardýn. Narodil se s velkým množstvím kůže, která mu padala i přes oči. „Tomu jsem dělala plastiku na hlavě, odstranili jsme kůži ve velikosti 50 krát 8 centimetrů. To šití nemělo konce,“ popisuje trochu neobvyklý operativní zákrok Lucie Míková. Tento bernardýn se podle jeho pána do veterinární ordinace pokaždé těší.

Třes těla může signalizovat několik onemocnění. Například problémy s ploténkami, epilepsii, oběhové onemocnění nebo stres – i o tom byla ve veterinární poradně řeč. Stresovaných psů bývá nejvíc právě na konci roku. Souvisí to s petardami, dělobuchy a hlučnými silvestrovskými oslavami.

Existují gely a další uklidňující prostředky, které se můžou psům dát už vpředvečer. Je lépe je vybírat s veterinářem, který zná zdravotní stav zvířete. Chovatelé by měli psy na Silvestra venčit zásadně na vodítku a omezit vycházku na minimum. Pocit bezpečí může poskytnout i přepravka, na kterou je pes zvyklý. Určitě mu pomůže i klidný hlas chovatele, u kterého se cítí bezpečně.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související