Na restart cestovního ruchu v Českých Budějovicích půjde jeden milion korun

9. únor 2021 10:28

Turisté přijíždějící do Českých Budějovic budou moci v letošním roce pro svůj pobyt získat slevové poukazy. Umožní jim to projekt nazvaný Restart cestovního ruchu, který na svém pondělním zasedání schválili zastupitelé města. Radnice do něj vloží jeden milion korun.

Obdobnou formu podpory turismu loni zavedl Jihočeský kraj. Vedení města si od toho slibuje větší návštěvnost.

„Je to maximálně tři sta korun na osobu a noc, pokud je cena ubytování nižší, tak je to třicet procent z ceny ubytování,“ vysvětluje náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko z hnutí STAN. Hlavním administrátorem projektu bude městská destinační společnost Českobudějovicko - Hlubocko.

„Registrace k voucherům bude probíhat podobně, jako vloni, přes webové stránky dovolena.jiznicechy.cz, kde se vygeneruje voucher a je možné si vybrat i konkrétního poskytovatele ubytování,“ dodává Viktor Vojtko.

Peníze na projekt vedení města vyňalo ze svého dotačního programu na podporu cestovního ruchu, kde tak pro letošní rok zůstane 850 tisíc korun. To zkritizoval zastupitelstký klub Pirátů, který se jako jediný při schválování projektu zdržel hlasování. Podle Jaroslava Hansala z České pirátské strany radnice měla zvolit financování z jiného zdroje:

„Projekty, které se běžně podporují, nebo které přicházejí na stůl, bohužel zas budou bity a zbyde na ně jenom třetina obvyklého rozpočtu. Vouchery pomohou hotelům, ale když přijedou lidé do Budějovic, tak tady možná nebudou mít co dělat, protože akcí bude určitě méně, než obvykle.“

Na projektu bude město úzce spolupracovat i s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu. Ta také krajský systém voucherů vytvořila a spravovala. Podle ředitele centrály Jaromíra Poláška v loňském roce poukazů využilo zhruba 15 tisíc lidí a zapojilo se do něj přes 300 hotelů a penzionů.

Podpůrný program se spustí ve chvíli, kdy to epidemická situace dovolí. Podmínkou pro získání slevového poukazu je pobyt na dvě a více nocí.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio