Na obnovu historické Krafferovy zahrady v Jindřichově Hradci lidé darovali přes 600 tisíc korun

17. duben 2022 08:02

Barokní zahrada s prvorepublikovým zahradnictvím i otiskem komunistického režimu, to je Krafferova zahrada, která se rozprostírá téměř v centru Jindřichova Hradce. Od loňska má nové nájemce – skupinu krajinářských architektů, kteří jí chtějí vdechnout nový život. Aby mohli své plány postupně plnit, otevřeli sbírku. Na stavbu nového zázemí už přispěly stovky lidí.

„Zaměřujeme se na půdokryvné stínomilné trvalky, ale teď ještě vysbírávám, co tady zbylo v původních záhonech, a dávám to do květináčů,“ líčí v jednom z velkých skleníků Krafferovy zahrady zahradnice Klára Tichá.

Nejen ve skleníku se to začíná zelenat. Jaro už je znát i na venkovních záhonech. „Měla by tu být květinová farma s místními trvalkami, letničkami a cibulovinami,“ ukazuje skrz okno svého provizorního květinového ateliéru další členka týmu Anna Makovičková.

V zahradě má vzniknout i nová budova se zázemím pro malé květinářství. A to na místě, kde jiný objekt už padl. „Byla tu budova v dezolátním stavu, s propadlou střechou. Tu jsme museli zbořit, teď se materiál odstraňuje a pak začneme se stavbou základové desky,“ popisuje krajinářská architektka Michaela Zudová.

Na stavbu nového zázemí zahrady vypsala skupina krajinářských architektů, která si prostor od města pronajala na dvacet let, na začátku letošního roku sbírku. „Kampaň se nám neuvěřitelně povedla, až jsme z toho sami překvapení. Podařilo se nám vybrat přes 600 tisíc, což je zhruba o třetinu víc, než jsme doufali. Peníze už brzy dojdou svého uplatnění, protože jsme získali stavební povolení a v nejbližších dnech začneme budovat,“ dodává Michaela Zudová.

Krafferova zahrada v centru Jindřichova Hradce tak znovu ožívá. A i letos pozvou její noví nájemci na návštěvu všechny příznivce, při Víkendu otevřených zahrad na začátku června.

Spustit audio

Související