Na Kratochvíli vyhodili z oken dva úředníky. Natáčel se tu dokument o defenestraci

17. červenec 2017

Představitelé české evangelické šlechty napadli a vyhodili z oken Pražského hradu dva nejvyšší hodnostáře králova úřadu. Událost z 23. května roku 1618 bude zásadní pro nový hraný dokument České televize.

Snímek, který má zatím název Defenestrace, se natáčel na zámku Kratochvíle u Netolic. Autorem scénáře je Pavel Kosatík, režíruje Zdeněk Jiráský.

„Právě připravuji svícny jako dekorace do Zlatého sálu. Dáme sem znovu veškeré nástavce na svíčky a navěsíme klasické svíčky. Elektrické svíčky zatemníme,“ popisuje rekvizitář Tomáš Jakoubě.

Při natáčení byli také dobrovolní hasiči z Netolic. „Jsme tu jako dozor, kdyby se náhodou něco stalo, abychom zasáhli v první etapě hoření, aby to nepokračovalo dál. Na natáčení filmu jsem poprvé a je docela zajímavé vidět, co to dá práce, než natočí třeba deset minut,“ říká Jakub Kopf, který se na Kratochvíli vrátil po pouhých dvou týdnech poté, co se tu oženil.

Hlavní roli hraběte Thurna hraje ve filmu Karel Dobrý, jeho ženu Zuzanu Alžbětu Tereza Hofová. V roli císaře Ferdinanda II. se představí Ondřej Malý, jako jeho partnerka Eva Josefíková. Na plátně se objeví i král Fridrich Falcký v podání Štěpána Kozuba a jeho manželka Alžběta Stuartovna, kterou hraje Sára Sandeva.

„Je to velmi těžké, protože mám na sobě opravdu dvacetikilový kostým. Pracuje se s tím mnohem pomaleji, opatrněji. Tři hodiny trávím v maskérně a pak ještě asi hodinu v kostymérně, ta příprava je opravdu dlouhá,“ popisuje herečka.

Gabriela Horváthová z Českých Budějovic přivezla na natáčení papouška Václava. „Včera jsme točili do dvou do rána, tak to bylo složité, ale dneska se trochu vyspal a je to zase dobré,“ komentovala.

Podle režiséra Zdeňka Jiráska je práce s papouškem bezproblémová. „Už jsme s ním točili dva dny a já mám pocit, že je nejhodnější na světě. Vždycky udělal, co jsme potřebovali, je milý, hodný, naprosto snášenlivý. Dnes bude sedět na bidýlku a na královnině ruce, což je relativně jednoduchá záležitost, ale zároveň složitá, protože musíme zkoordinovat asi patnáct akcí dohromady,“ dodal.

Jak si vedli herci včetně papouška Václava, uvidíme v České televizi příští rok v květnu.

autor: Václav Malina
Spustit audio