Na jihu Čech začíná vypínání televizního vysílání ve starém formátu DVB-T

13. únor 2020

Přechod na nový televizní vysílací standard dorazil na jih Čech. Ve čtvrtek 13. února skončí současné DVB-T vysílání programů komerčních stanic skupin Nova a Prima v multiplexu 2 z vysílačů České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch.

V multiplexu 2 vysílají stanice Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Těch se týká první fáze vypínání a od čtvrtka už je diváci ve starém formátu nenaladí.

Pro sledování vysílání v novém formátu je potřeba pořídit si modernější televizor, který už umí zpracovat formát DVBT-2, nebo ke staršímu přístroji připojit set-top box. Ten stačí naladit podle návodu, vyhledávání stanic zvládne přístroj automaticky. Uživatelům set-top boxu přibyde doma další dálkové ovládání.

Další fáze přechodu na DVBT-2 budou na jihu Čech následovat. Podle webu ministerstva průmyslu a obchodu Televizezadarmo.cz budou další programy ve starém formátu televizního vysílání končit v rychlém sledu.

Čtěte také

Multiplex 3 se na jihu Čech vypne 19. února. To se dotkne stanic Prima Love, Prima Krimi, Prima Zoom, Prima Max, dále pak Óčko, Óčko Star, Šlágr, Barrandov Krimi, Kino Barrandov a TV Seznam.

O den později, 20. února, se na jihu Čech vypne multiplex 4, tedy stanice Nova Action, Nova Gold, Nova2, Joj Family, Relax, Rebel, a Jihočeská televize.

Jako poslední v řadě vypne starý formát z Kletě Multiplex 1, což jsou všechny programy České televize.

Lidé, kteří mají vlastní anténu, ať už venkovní, nebo pokojovou, se kromě naladění televize, nebo set-top boxu nemusí o nic dalšího starat. Na bytových domech se společnými anténami je potřeba zásah odborníků. Společná anténa totiž využívá takzvané kanálové vložky, jejichž prostřednictvím se do kabelových rozvodů v bytovém domě dostává signál jednotlivých televizních sítí.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.