Na jihu Čech je 82 pacientů s potvrzenou nákazou koronavirem, nejvíc na Strakonicku

30. březen 2020 09:11

Onemocnění Covid-19 se v Jihočeském kraji k nedělnímu podvečeru potvrdilo u 82 pacientů. Oproti pátečním údajům tak za víkend hygienici zaznamenali třináct nově nakažených lidí.

Z posledních pěti případů, které jihočeští hygienici evidují, se dva lidé nakazili v zahraničí, konkrétně v Turecku a Anglii. U jednoho pacienta se prokázal přenos kontaktem s už dříve pozitivně testovaným člověkem.

U zbylých dvou nemocných se původ nákazy nepodařilo určit. Podle Jitky Luňáčkové z krajské hygienické stanice to znamená, že se mohli nakazit například i při běžném nákupu.

Proto hygienici znovu apelují na všechny, aby dodržovali doporučené zásady a nařízená opatření. „Měli bychom se chovat tak, jako kdybychom my i všichni ostatní kolem nás byli potenciálně nemocní. Jedině tímto způsobem se dá snížit riziko přenosu na minimum,“ připomněla Jitka Luňáčková.

V Jihočeském kraji testují vzorky celkem čtyři laboratoře. Dvě jsou v nemocnicích, konkrétně v Českých Budějovicích a ve Strakonicích, a další dvě pak zajišťují akademická pracoviště. K Biologickému centru Akademie věd v Českých Budějovicích se minulý týden nově přidala také katedra medicínské biologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Čtěte také

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové o víkendu navíc začalo testování desítek osob, které se na jih Čech vracejí v rámci takzvaných repatriací.

Nejvíc potvrzených případů nákazy koronavirem má momentálně Strakonicko, kde žije 24 pacientů. 21 nemocných je z Českokrumlovska, 15 z Českobudějovicka, 12 z Prachaticka, šest z Táborska, dva z Jindřichohradecka a dva z Písecka

Jižní Čechy jsou podle dat ministerstva zdravotnictví krajem s nejnižším relativním výskytem koronaviru ze všech krajů v republice. Údaj vychází z přepočtu nakažených na sto tisíc obyvatel regionu. Jihočeský kraj má aktuálně 13,42 případů na sto tisíc lidí.

Například sousední Bavorsko mělo v neděli necelých 100 případů na sto tisíc obyvatel a 107 zemřelých. U Rakouska je aktuální relativní výskyt 46 pacientů na sto tisíc obyvatel, nemoci Covid-19 tam podlehlo 86 lidí.

Spustit audio

Související