Na dovolené u švédského stolu nikdy nenapichujeme pokrmy vidličkou, ani je nenabíráme samotnou lžící

30. červen 2024

Blíží se čas dovolených. Čas, kdy vyrazíme třeba k moři, možná do hor, někam, kde budeme ubytováni a snídani nebo večeří si budeme dopřávat takzvaně pomocí švédského stolu. Jak si jídlo z takového švédského stolu vlastně nabírat? To ví mistr etikety Ladislav Špaček.

Přicházíme-li k rautovému stolu, musíme nejprve umět ovládat překládací příbor. To je vidlička a lžíce, které jsou zaklesnuty v sobě, a ty se musíme naučit bezpečně ovládat tak, abychom u stolu nedělali ostudu. Budeme si pamatovat, že musíme použít celý překládací příbor. Nejenom tedy lžíci anebo jenom vidličku, kterou bychom dokonce píchali do pokrmů a přenášeli si šunku nebo řízečky na svůj dezertní talířek.

Jak nakládat s překládacím příborem

Překládací příbor slouží pouze pro překládání z té mísy, ve které jsme ho našli. Není možné, abychom jeden příbor použili ve dvou nebo třech mísách. Takže si z mísy nabereme a překládací příbor vracíme do té samé mísy zpátky.

A ještě jedna důležitá dovednost. Pokládáme-li překládací příbor zpátky na mísu, vždycky dáváme vypouklými stranami směrem nahoru, aby případně šťávy stekly a nezanechaly škraloup, který by ztěžoval nakládání pokrmu dalším osobám po nás.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio